Cyriel Dessers
NOS Voetbal

Niet voor het eerst krijgt het leven van Dessers een verrassende draai

  • Eline de Zeeuw

    verslaggever Sport

  • Eline de Zeeuw

    verslaggever Sport

Zijn trainer Frank Wormuth noemt hem een oneindig project. En dat is wel een omschrijving waar Cyriel Dessers zich goed in kan vinden. De spits van Heracles staat als verrassende topscorer van de eredivisie ineens in de schijnwerpers, maar het had niet veel gescheeld of hij was geen profvoetballer geworden.

Ongestoord op het terras zitten is er voor de aanvaller niet meer bij. "Zeker hier in Almelo herkennen ze me vaker. De fans zien de spelers normaal gesproken natuurlijk alleen vanaf de tribunes, ze vinden het denk ik wel leuk om ons van zo dichtbij zien." Ontspannen neemt hij de tijd voor een kiekje en een praatje.

"Mag ik misschien een shirt van jou voor mijn zoontje?" vraagt een fan. Een ander wil dolgraag met hem op de foto. "Zit mijn haar wel goed? Wat leuk dit zeg!"

Het gaat ook gewoon goed, erkent Dessers. In het halfjaar dat hij voor Heracles speelt, scoorde hij elf keer en leverde hij vijf maal een assist.

"Ik sta samen met Donyell Malen eerste op de topschutterslijst, maar dat is slechts voorlopig", relativeert de 25-jarige Dessers. "Ik hoop aan het einde van het seizoen nog steeds tussen de grote jongens te staan. Dat is mijn doel."

In Almelo lukt in ieder geval wat bij zijn vorige werkgever FC Utrecht niet lukte: doorbreken, een vaste plek veroveren. "Het verschil is dat ik nu wedstrijden achter elkaar mag blijven staan en zo in mijn ritme kom. Dat ik kan laten zien dat ik kan voetballen."

Vijf goals van Cyriel Dessers

Dessers is een laatbloeier. Hij werd, in tegenstelling tot veel andere profs, niet op jonge leeftijd gescout en doorliep ook geen jeugdopleiding van een grote club. Sterker nog, op zijn zestiende speelde hij nog op het vierde niveau van België en verhuisde hij naar Leuven om te studeren.

"Het betekent dat er nog altijd heel veel groei mogelijk is voor mij. Ik denk bijvoorbeeld dat ik afgelopen jaar pas geleerd heb wat het echt inhoudt om als prof te leven. Misschien heb ik mezelf niet altijd genoeg pijn gedaan, maar nu weet ik hoe ik mezelf kan pushen."

"Leuven is dé studentenstad van België. Ik wilde voetballen daar combineren met een studie Rechten, ik durfde niet eens meer te dromen van een profcarrière. Tot ik op mijn negentiende een contract kreeg bij Lokeren", zegt hij hoofdschuddend. "En nu zit ik hier in Almelo op het terras. Ik denk dat Wormuth daar op doelt, ik ben nog lang niet uitgeleerd."

De profcarrière van Cyriel Dessers (8 december 1994)

2011-2014 Jeugd OH Leuven
2014-2016 Sporting Lokeren 34 wedstrijden 4 goals
2016-2017 NAC Breda 36 wedstrijden 22 goals
2017-2019 FC Utrecht 38 wedstrijden 10 goals
2019- Heracles 16 wedstrijden 11 goals

Dessers is inmiddels bezig aan zijn vierde seizoen in Nederland. Het bevalt hem hier, al moest hij in het begin wennen aan de directheid van de Hollanders en snapten zijn teamgenoten op hun beurt weinig van zijn Vlaams. "Vroeg ik steeds of iemand wat mee kon nemen uit de frigo, hadden ze geen idee wat ik bedoelde. De koelkast natuurlijk!"

Hij zal er vaker tegenaan lopen, want de Heraclied vindt het sowieso interessant om verschillende landen en culturen te ontdekken. "Zo heb ik afgelopen jaar een cursus Spaans gevolgd."

"Zat ik daar met allemaal studenten die een paar maanden door Latijns-Amerika zouden gaan trekken. Dan vroegen ze aan mij: 'En jij Cyriel, waarom studeer jij Spaans?' Ik zou ook graag willen reizen, maar dat gaat niet met een profcarrière. Ik vond het gewoon leuk."

Telefoontje uit Nigeria

Toch komt die cursus Spaans bij een eventuele overstap naar het buitenland mogelijk nog wel van pas. Want met zijn succes komen de onvermijdelijke transfergeruchten. Cagliari, Sporting Portugal en Club Brugge zouden al grote interesse hebben in de spits.

Daadwerkelijk gepolst is hij nog niet. "Eerst maar eens laten zien dat ik geen eendagsvlieg ben. Dat is het belangrijkste."

Cyriel Dessers viert de 3-0 van Heracles

Serieuzer is het Nigeriaans elftal. Dessers, zoon van een Belgische vader en een Nigeriaanse moeder, kreeg vorige week een telefoontje van de voorzitter van de nationale voetbalbond.

"Hij vroeg of ik me beschikbaar zou willen stellen voor Nigeria, daarna volgden wat technische vragen. Hoe het zat met de papieren, dat soort dingen. Dat is wel echt spannend, hoor. In maart wordt een interland gespeeld, dan gaan we zien of ik erbij zit of niet."

Maar eerst een ander bijzonder duel. Zondag staat Dessers met Heracles tegenover zijn oude club FC Utrecht. "Ik heb gelijk naar deze wedstrijd gezocht toen de speeldagenkalender in de zomer uitkwam. Het is bovendien de laatste thuiswedstrijd voor de winterstop, dat geeft wel iets extra's."

"Ze houden ons - en mij - bij Utrecht goed in de gaten", weet Dessers. "De jongens keken vorige week naar onze wedstrijd tegen Sparta. In de laatste minuten kreeg Joey Konings een rode kaart. Maar blijkbaar kwam mijn gezicht in beeld en dachten ze dat ík van het veld werd gestuurd. Zij juichen omdat ze dachten dat ik voor deze wedstrijd geschorst zou zijn..."

"Helaas, ik ga ze teleurstellen. Ik sta er gewoon en we willen winnen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl