Staatssecretaris Snel, vorige week bij het debat over kinderopvangtoeslagen
NOS Nieuws

Volgende week horen gedupeerden Belastingdienst hoeveel ze krijgen

De 300 gedupeerde ouders in de kinderopvangtoeslagzaak die recht hebben op een schadevergoeding krijgen volgende week per brief te horen hoeveel ze van de Belastingdienst krijgen. Dat bedrag moet voor Kerstmis overgemaakt zijn. Dat zegt staatssecretaris Snel van Financiën tegen de NOS.

Snel beloofde vorige week in de Tweede Kamer al dat de ouders die ten onrechte als fraudeurs zijn behandeld, worden gecompenseerd. Dit deed hij na de conclusie van een commissie onder leiding van voormalig minister van Justitie Donner dat de Belastingdienst te streng was bij het beoordelen van een groep ouders in het zogenoemde 'CAF 11 dossier'.

Zwartgelakte dossiers

Afgelopen week was de Tweede Kamer ontstemd over een andere groep gedupeerden, die zwartgelakte dossiers kregen van de Belastingdienst. Zij hoopten te kunnen lezen waarom zij als fraudeur werden bestempeld, maar bladerend door de zwart gemaakte pagina's kregen zij daar geen antwoord op. De volledige Tweede Kamer wil hierover een debat met staatssecretaris Snel.

Door de terugvorderingen van de Belastingdienst van duizenden tot tienduizenden euro's kwamen veel gezinnen in financiële problemen. Er zijn zelfs gezinnen die 50.000 tot 100.000 euro schuld hebben.

"Het is voor de staatssecretaris politiek van levensbelang dat het volgende week goed gaat met deze eerste betalingen", zegt politiek commentator Ron Fresen. "Veel partijen geloven na het debacle met de zwartgelakte dossiers namelijk niet meer dat hij de problemen goed kan oplossen. Zijn positie is echt in gevaar nu."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl