Gratis ict-opleiding voor talenten in kwetsbare wijken
Mensen uit kwetsbare wijken binnen een paar maanden aan een baan als programmeur helpen, zonder vooropleiding. Dat is het idee achter TechGrounds, een gratis tech-opleidingsprogramma. Vandaag openden de deuren van de eerste van een reeks vestigingen, in de Amsterdamse wijk Osdorp.
Elk jaar worden er zo'n 150 mensen geselecteerd om mee te doen, ongeacht hun achtergrond en opleiding. Twee maanden geleden zijn er al wat mensen begonnen. "Ik heb redelijk wat uitdagingen gehad in het leven. Als je dan nergens meer terecht kan, kan dat heel frustrerend zijn. Dat gevoel ervaar ik hier dus niet", vertelt Rinaldo Wouterson een van de deelnemers die meedraait in het project.
Studenten Rinaldo en Rowenda zijn erg te spreken over de manier waarop ze worden omgeschoold:
Van de mensen die nu al meedoen heeft driekwart geen baan. "De rest heeft al wel een baan, maar kan veel meer", zegt Ruben Nieuwenhuis, één van de initiatiefnemers. Dat gaat bijvoorbeeld om taxichauffeurs, of mensen met kortdurende banen in de verkoop. De doelgroep is divers. Zo zitten er mensen bij die een universitaire opleiding hebben, maar ook mensen zonder startkwalificatie.
Hoewel het experiment in Nederland nieuw is, heeft het in België al zijn sporen verdiend. In de Brusselse wijk Molenbeek staat de tech-hub Molengeek. In de afgelopen jaren zijn daar tientallen tech-startups uitgerold, die ook weer banen hebben gecreëerd voor nieuwe deelnemers. Molengeek leverde veel deelnemers werk op: 93 procent van de kandidaten kreeg een baan, een stage of is gaan doorleren, na het volgen van één van de aangeboden trajecten.
In Nederland heeft het initiatief al veel partners, waaronder bedrijven als PostNL, de gemeente Amsterdam en het UWV.
Geen vakantie
Na de opleiding worden de deelnemers gekoppeld aan bedrijven die tech-talent zoeken. De Rabobank, HEMA en Booking.com doen al mee. "Die bieden de deelnemers een contract voor een halfjaar aan", zegt Nieuwenhuis. Ze bieden geen garantie op een baan, er moet wel een match zijn. "Maar er is zoveel vraag naar mensen die dit kunnen, die krijgen heel snel een baan", zegt hij.
Programmeren, kan je dat echt zo snel leren? Het is een intensief traject, vijf dagen per week van 9 tot 5. "Zonder vakantie", zegt Nieuwenhuis. Veel deelnemers hebben een uitkering. "We proberen soms in de leefkosten van deelnemers te voorzien als dat nodig is. Huur voorschieten bijvoorbeeld", zegt Nieuwenhuis. "We willen alle obstakels wegnemen, zodat ze de opleiding afmaken."
"Ik was vooral blij met het korte traject dat wordt aangeboden", zegt deelnemer Rowenda Sabajo. "Ik heb zelf twee jonge kinderen waarvoor ik een moeder wil zijn en echt aandacht wil geven. Als ik een opleidingstraject van twee jaar zou moeten doen en dan minder of helemaal geen inkomen zou hebben, dan is dat toch best pittig."
Het is niet gek dat veel bedrijven aan willen haken bij dit soort projecten. De krapte aan personeel in de ict-sector is namelijk groot. In een UWV-rapport van augustus dit jaar staat dat circa 7 op de 10 ict-vacatures volgens werkgevers moeilijk te vervullen is. En deze krapte is sinds 2017 al goed voelbaar. Volgens het rapport zijn e rin de sector veel meer banen dan werkzoekenden.
Naar schatting stonden er in het derde kwartaal van dit jaar, 16.700 ict-vacatures open. In de provincie Noord-Holland, waar TechGrounds zich vestigt zijn er circa 3500 vacatures. Momenteel zijn er landelijk 370. 000 ict'ers aan het werk.
Gevoel voor programmeren
Het traject is niet voor iedereen weggelegd. Nu volgen vijftig mensen een opleidingstraject, maar tweehonderd mensen hadden zich daarvoor aangemeld. "Het gaat erom of ze gevoel hebben voor coderen", zegt Nieuwenhuis. Via een codeer-avond en een codeer-week, waar kandidaten onder meer een eigen website moesten bouwen, wordt dat 'gevoel' beoordeeld.
Er wordt ook gekeken naar mindset, en of de kandidaten goed kunnen samenwerken. "En uiteindelijk willen we een mix van mannen en vrouwen, en van verschillende leeftijden", zegt Nieuwenhuis.
Binnen vier jaar moeten er zes vestigingen zijn, zo is de ambitie. "We zijn al in gesprek met Rotterdam", vertelt Nieuwenhuis. "Daar hebben we de wijk Charlois in gedachten". Ook in Limburg zijn gesprekken, en Almere en Utrecht zijn ook geïnteresseerd.
In maart 2020 opent de tweede vestiging in de wijk Poelenburg in Zaanstad.