Boris Johnson op campagne in Sunderland
NOS Nieuws

De Conservatieve Partij ruikt zijn kans in onneembare Labour-vesting

  • Tim de Wit

    correspondent Groot-Brittannië

  • Tim de Wit

    correspondent Groot-Brittannië

En weer trok Boris Johnson van de Conservative Party vandaag, drie dagen voor de verkiezingen, naar kiesdistricten die zelden of nooit in handen zijn geweest van de Conservatieven. Hij begon op de vismarkt in Grimsby en trok vervolgens naar een fabriekshal in Sunderland.

Deze zogenaamde Red Wall, de rode muur, was altijd een onneembare vesting voor de Conservatieven. Het had amper zin om er campagne te voeren. Deze Labour-districten in het midden van Engeland bestonden uit de oude industrie, gedomineerd door de arbeidersklasse.

In de omgeving van Bolsover leefde bijna iedereen van de mijnen. Duizenden mannen trokken elke dag naar één van de mijngroeves in de omgeving om steenkool uit te hakken. Bill Kimberley (77) was één van hen. "Ik begon hier in de mijn in 1957. Ik bestuurde één van deze machines onder de grond, waarmee we de kool losbraken."

Wat doen de kiezers in het 'Labour-heartland' in het midden-noorden van Engeland? In deze voormalige mijndistricten hebben veel mensen voor brexit gestemd. Kiezen ze volgens de eeuwenoude traditie of kiezen ze voor brexit?:

Wat willen de kiezers in het uitgesproken Labourgebied van Engeland?

Zijn hele leven stemt hij al Labour. Dat was immers de partij die het voor de mijnwerkers opnam. Zeker in de moeilijke jaren 80, toen tienduizenden mijnwerkers maandenlang staakten voor betere werkomstandigheden. De houding tegenover de Conservatieve regering van Margaret Thatcher was zeer vijandig. "Nee als je me dertig jaar geleden had gevraagd of ik ooit op de Conservatieven zou kunnen stemmen, was het antwoord nee."

Maar dit keer is ineens alles anders. "Dat komt door Corbyn. We hebben voor brexit gestemd en gewonnen. Hij is Labour-leider en moet uitvoeren wat we hem hebben opgedragen. Maar dat doet hij niet", zegt Kimberley, die voor het eerst in zijn leven op de Conservatieven zal stemmen. Corbyn pleit voor een nieuw referendum. "Dat is zo fout. We hebben een referendum gehad, die uitslag moet hij respecteren. Maar hij houdt brexit juist tegen."

70 procent van het kiesdistrict Bolsover stemde voor brexit. En de woede dat het vertrek uit de EU nog altijd niet geregeld is, is groot. Daarom zijn veel inwoners in staat om te breken met hun levenslange stemgedrag.

"Ik kan er met mijn hoofd niet bij", zegt Alan Gasgoyne, vakbondsman. Hij stond vooraan bij de beruchte mijnwerkersstakingen. "Hoe kun je het als oud-mijnwerker in je hoofd halen om op de Conservatieven te stemmen? Ik hak nog liever mijn handen of voordat ik dat doe."

Bolsover is in handen van Dennis Skinner, het oudste parlementslid in het Lagerhuis. Met zijn 87 jaar probeert hij opnieuw zijn zetel te verdedigen. Hij zit al sinds 1970 in het parlement en nog nooit was dit district in handen van de Conservatieven. "Ik kan het me niet voorstellen dat Dennis zijn zetel verliest. Hij heeft zoveel voor de gemeenschap gedaan.

De Conservatieven hebben nooit een poot naar ons uitgestoken. Maar ik maak me wel zorgen", zegt Gasgoyne, die veel inwoners spreekt die overwegen over te lopen naar de aartsvijand.

Grote hap

In totaal zijn er rond de tachtig traditionele Labour-kiesdistricten waar de Conservatieven hun pijlen deze campagne op hebben gericht. Allemaal districten waar een meerderheid voor brexit stemde bij het referendum in 2016. Zelden of nooit verschoten ze van kleur, altijd stevig in handen van Labour, maar dit keer zou dat kunnen veranderen.

En als premier Johnson er in slaagt om een grote hap van deze districten binnen te halen, komt de overwinning bij de verkiezingen donderdag wel heel dichtbij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl