PSV richt zich op en walst over Fortuna Sittard heen

Bekijk de samenvatting van PSV - Fortuna Sittard

Voor PSV was het een week waarin de woorden 'crisis', 'vertrouwen' en 'vertrek' veelvuldig werden gebezigd. Het was hoogtijd om het tij te keren en daarvoor kon de ploeg van Mark van Bommel zaterdag geen betere opponent treffen dan Fortuna Sittard: 5-0.

Het was bovendien een wedstrijd waarin verloren zoon Ibrahim Afellay na negen jaar zijn rentree maakte.

Die invalbeurt van de 33-jarige voormalige international werd mede mogelijk gemaakt door Fortuna Sittard, dat vanaf de eerste minuut geen moment dwars lag. Steven Bergwijn had een aandeel in elk van de drie doelpunten voor rust: hij verzorgde de assist bij de 1-0 van Ritsu Doan (kopbal), stond met een goede actie aan de basis van de 2-0 (knappe kopbal van Donyell Malen) en bleef koel vanaf de strafschopstip.

Mohamed Ihattaren viert zijn goal

Kort na rust werd Malen neergehaald en benutte Mohamed Ihattaren de toegekende penalty. Hij werd daarmee de jongste voetballer ooit in de eredivisie (17 jaar en 298 dagen) die vanaf de strafschopstip scoorde. Hij loste bondscoach Ronald Koeman (17 jaar en 352 dagen) af.

Malen liet vervolgens nog twee kansen om van dichtbij te scoren liggen, maar op zijn aangeven trof Cody Gakpo wel doel. Door de zege passeerde PSV weer Willem II, dat vrijdag verrassend Ajax versloeg. De achterstand van de Eindhovenaren op koploper Ajax is tien punten.

Er waren meer lichtpuntjes voor PSV. Zo bood de riante voorsprong Van Bommel de kans om Ibrahim Afellay in te brengen. De voormalig international, die sinds de zomer weer onder contract staat bij PSV, maakte sinds 30 december 2017 (een wedstrijd voor Stoke City bij Chelsea) geen wedstrijdminuten meer.

Na 9 jaar weer terug

Onder luide aanmoedigingen kwam hij in de 81ste minuut het veld in voor Denzel Dumfries. Het was zijn eerste officiële optreden op de Nederlandse velden sinds 19 december 2010, toen hij PSV verliet en begon aan een avontuur dat hem achtereenvolgens bij FC Barcelona, Schalke 04, Olympiacos en Stoke City bracht.