Willem II brengt Ajax in Amsterdam eerste competitienederlaag toe

Bekijk de samenvatting van Ajax - Willem II

Willem II heeft Ajax de eerste competitienederlaag van het seizoen toegebracht. De Tilburgers wonnen in de Johan Cruijff Arena met 2-0 van de koploper.

De laatste keer dat Ajax in de eredivisie een thuisnederlaag leed, was op 5 november 2017. Destijds was het door Erik ten Hag getrainde FC Utrecht met 2-1 te sterk. De doelpunten werden toen gemaakt door Zakaria Labyad.

Penalty Willem II

Ook vrijdagavond waren er hoofdrollen voor bij Ajax bekende spelers, want de in Amsterdam opgeleide Ché Nunnely leidde met een snelle actie het eerste doelpunt van de wedstrijd in.

De rappe aanvaller werd kort voor rust door Sergiño Dest binnen het strafschopgebied ten val gebracht. Mike Ndayishimiye stuurde André Onana vervolgens vanaf elf meter de verkeerde kant op.

Dest vloert Nunnely

In de tweede helft schroefde Ajax het tempo een tandje op. Dat leidde ook tot meerdere kansen, maar net als in de eerste 45 minuten leek de echte overtuiging te ontbreken. Donny van de Beek was met een schot net naast nog het dichtst bij een goal.

Twaalf minuten voor tijd maakte Willem II een einde aan Ajax' jacht op de gelijkmaker toen Damil Dankerlui, ook hij heeft een Ajax-verleden, de 2-0 binnenschoot.

In de slotfase kopte Martinez nog nipt naast en raakte Van de Beek de lat, maar een Ajax-goal kwam er niet. Dat was in de competitie al niet meer gebeurd sinds 25 februari 2018, toen Ajax-ADO Den Haag in 0-0 eindigde.

AZ hijgt Ajax in de nek

Door de nederlaag biedt Ajax AZ de kans om aan te haken bij de koploper. Als AZ zaterdagavond wint van PEC Zwolle, nadert het Ajax tot op drie punten. Dat zou de onderlinge confrontatie volgende week een extra dimensie geven.

Willem II is door de winst in ieder geval voorlopig de nummer drie in de eredivisie. Ajax beleeft een slechte generale voor het beslissende Champions League-duel met Valencia, aanstaande dinsdag.