NOS NieuwsAangepast

Nog de hele dag vertragingen op Schiphol door mist

Luchthaven Schiphol heeft waarschijnlijk nog de hele dag last van vertragingen door de mist, zegt een woordvoerder. De code geel-waarschuwing die het KNMI heeft afgegeven voor mist, geldt nog steeds voor Midden- en Noord-Nederland.

Er kunnen minder vliegtuigen opstijgen en landen vanwege de veiligheid. Vertragingen variëren tussen de 15 en 90 minuten. Wat volgens een woordvoerder ook meespeelt is dat de luchtverkeersleiding in Frankrijk staakt.

Ook als de mist optrekt, houdt de vertraging nog wel even aan. "Dat komt door het domino-effect", zegt een woordvoerder. "Een vliegtuig dat later landt, vertrekt ook weer later."

Eindhoven draait weer

Op Eindhoven Airport is het vliegverkeer deels hervat. Verschillende vliegtuigen zijn weer vertrokken en ook kan er weer geland worden op de luchthaven. Veel vluchten konden vanochtend niet doorgaan vanwege de dichte mist. Het is niet duidelijk wanneer het vliegverkeer weer helemaal volgens het normale schema verloopt.

Het is al de derde dag op rij dat reizigers rekening moeten houden met vertraging vanwege de mist. Vanochtend vielen verschillende vertrekkende vluchten en aankomende vluchten uit. Reizigers hebben er begrip voor. "Gewoon een beetje rustig aan hè? Koffie erbij en we komen er vanzelf", zegt een van hen tegen Omroep Brabant.

Gisteren en dinsdag moest het vliegveld het luchtverkeer ook al stilleggen vanwege dichte mist. Afgelopen nacht brachten 550 passagiers de nacht door in hotels in de buurt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl