Elke dag dertien doden door ongelukkige val
Het aantal mensen dat om het leven komt als gevolg van een val is gestegen. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat er in 2018 gemiddeld bijna dertien mensen per dag stierven na een ongelukkige val. Het jaar ervoor waren dat er nog elf per dag; in 2014 waren het er acht. In totaal waren er vorig jaar 4628 ongevallen door een val.
Het zijn met name ouderen die overlijden aan de gevolgen van een val. Ruim driekwart van de overledenen was 80 jaar of ouder. Als ouderen vallen, hebben ze sneller letsel. Dat komt mede doordat hun botten zwakker zijn. Hoe ouder, hoe groter het risico dat je de gevolgen van een val niet overleeft.
De stijging in het aantal doden door valpartijen komt volgens het CBS deels doordat het aantal ouderen in Nederland toeneemt. Maar de toename is niet alleen toe te schrijven aan de vergrijzing. Ook na correctie voor de veranderende leeftijdsopbouw van de bevolking is een stijging te zien.
Langer alleen thuis
"Dat is wel opvallend", zegt Dick ter Steege van het CBS in het NOS Radio 1 Journaal. "Iemand van 90 jaar heeft nu meer kans om te overlijden na een val dan iemand van 90 jaar tien jaar geleden." Een oorzaak van de stijging is dat ouderen langer alleen thuis blijven wonen.
Het gaat in de CBS-cijfers alleen om ongelukken waarbij iemand valt, struikelt of uitglijdt. Vallen met een fiets, brommer, scootmobiel of ander vervoermiddel zitten daar niet bij. De meeste mensen vallen in de badkamer.
Rollator laten staan
Wijkverpleegkundige Fouzia Chahid uit Tilburg hoort van haar cliënten regelmatig dat ze zijn gevallen. Dat kan allerlei oorzaken hebben: "Komt het bijvoorbeeld door de medicatie of liggen er veel spullen of de grond?"
Ook nemen de ouderen die ze verzorgt niet altijd haar adviezen over, zoals over het gebruik van een rollator. "Ze willen wat uit de badkamer halen en denken: 'ik laat het hulpmiddel buitenstaan en loop even snel naar binnen'. Dan zie je dat een ongeluk echt in een klein hoekje zit."
Al bij het intakegesprek met nieuwe cliënten bekijkt Chahid of er een verhoogd risico is op vallen, zodat ze dat kan aanpakken. Verder raadt ze alleenwonende ouderen altijd personenalarmering aan. "Zodat als ze niet bij de telefoon kunnen, ze wel op een knopje kunnen drukken en om hulp kunnen vragen."