In samenwerking met
Oost
NOS Nieuws

Gedupeerden donatiewebsite Dream or Donate hebben hun geld terug

De eigenaar van de website Dream or Donate heeft zijn woord gehouden en de gedupeerden van de crowdfundsite hun geld teruggegeven. Dat zegt advocaat Royce de Vries die 31 cliënten bijstond. In totaal is bijna een ton aan ze overgemaakt. Het politieonderzoek loopt nog.

Donatiewebsite Dream or Donate was een platform voor inzamelingsacties, bijvoorbeeld voor medische behandelingen. Eind augustus ontstond onrust toen de website plotseling offline ging. Volgens eigenaar Robert-Jan Mastenbroek was hij gehackt. De politie nam onder meer zijn computer en telefoons in beslag voor onderzoek.

Het ging om schrijnende gevallen die voor bijvoorbeeld een behandeling een inzamelingsactie hielden.

Advocaat Royce de Vries

Mastenbroek beloofde direct dat hij zijn bezittingen zou verkopen om alle gedupeerden terug te betalen. "Dat is ook gebeurd", zegt advocaat Royce de Vries nu. Namens de gedupeerden die zich bij hem gemeld hadden trof hij een schikking met Mastenbroek. "Hij heeft alle medewerking verleend en eigenlijk was binnen een maand alles afgewikkeld."

Volgens De Vries hebben de meeste gedupeerden gekregen waar ze recht op hadden. Van enkele langlopende acties was niet meer goed vast te stellen wat al was uitbetaald, waardoor zij mogelijk niet alles vergoed hebben gekregen.

Zij zijn deels gecompenseerd door een gulle gever. Die stelde 10.000 euro beschikbaar voor alle gedupeerden. Dat geld is naar rato onder alle betrokkenen verdeeld.

Schade beperkt

Dankzij de schikking bleef de schade voor gedupeerden beperkt, zegt De Vries. "Als we waren gaan procederen waren we nu nog bezig geweest. Het ging om schrijnende gevallen die voor bijvoorbeeld een behandeling een inzamelingsactie hielden. Zij hadden er niks aan gehad als ze over een jaar pas hun geld hadden gekregen."

Voor het advocatenkantoor is daarmee het dossier dan ook gesloten. Het is onbekend of er naast de cliënten van De Vries nog meer gedupeerden zijn. De advocaat denkt dat de meeste schuldeisers zich bij hem hebben gemeld.

Politie-onderzoek

Een woordvoerder van de politie Oost-Nederland zegt tegen RTV Oost dat het onderzoek naar de website-eigenaar nog niet is afgerond. "Doel en prioriteit van dit onderzoek is om na te gaan of de gedupeerden in deze zaak allemaal daadwerkelijk schadeloos zijn gesteld", zegt een woordvoerder. Zodra het onderzoek is afgerond, wordt een beslissing genomen over eventuele strafvervolging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl