Celstraf en tbs geëist wegens doodsteken Amerikaanse studente
Het Openbaar Ministerie heeft tien jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 24-jarige Joël S. voor de moord op Sarah Papenheim. De 21-jarige Amerikaanse studente werd in december vorig jaar in een studentencomplex aan de Kralingse Kerklaan in Rotterdam doodgestoken.
S. werd kort na de dood van Papenheim met zijn contrabas op het perron in Eindhoven aangehouden. Hij was de onderbuurman van de studente. S. had aan het conservatorium gestudeerd en werd gezien als een talentvolle contrabassist; hij was cum laude afgestudeerd.
De musicus studeerde 8 tot 13 uur per dag en sloeg zichzelf met een hamer op de spieren om "door de pijn heen te studeren". "Als je hard genoeg studeert, komt het plezier vanzelf", legde hij aan de rechter uit.
'Hij wilde seriemoordenaar worden'
Sarah Papenheim kwam uit Minneapolis en studeerde psychologie aan de Erasmus Universiteit. Volgens haar familie wilde ze andere mensen helpen na de zelfmoord van haar broer. Ze was bevriend met S. Met hem deelde ze haar passie voor muziek. Zelf was ze een begenadigd slagwerker.
De studente vertelde begin december aan een vriendin dat ze zich zorgen maakte over Joël. De vriendin belde het meldpunt Verwarde Personen. Medewerkers van het Wijkteam bezochten S. tweemaal, maar zagen geen aanleiding om direct in te grijpen.
Enkele dagen later meldde Papenheim dat S. had gezegd dat hij seriemoordenaar wilde worden. Daarop besloten de GGZ-medewerkers om opnieuw langs te gaan, maar dat was te laat.
Ze beet mij, daarna zag ik bloed op de muur.
Vrienden van S. maakten zich in de maanden voor de fatale steekpartij zorgen over S.. Hij had last van hallucinaties en wisselende stemmingen. Hij zag ook beestjes. "Ik had last van stemmen. Iets anders nam me over", zegt S.
Van de dag waarop Sarah werd doodgestoken, herinnert S. zich weinig. "Ik wilde haar aanspreken. Ik was boos op haar. Er is een worsteling ontstaan bij haar deur en ze heeft mij gebeten. Daarna zag ik bloed op de muur en zag ik haar op haar rug liggen."
S. wilde met Papenheim praten over een opmerking die ze vlak daarvoor tegen hem had gemaakt toen hij aankondigde dat hij zelfmoord ging plegen. "Ik was boos op haar want ze zei 'doe maar lekker'. Dat doe je toch niet."
Papenheim is 27 keer gestoken en tien keer gesneden. Op de vraag van de rechter 'waarom', kon S. geen antwoord geven. "Ik weet het niet", zei hij.
S. is door een psychiater, psycholoog en een neuroloog onderzocht. Volgens de deskundigen was S. de grip op de realiteit kwijt door ernstige stoornissen zoals autisme, schizofrenie en een psychose. Daardoor is hij volgens de deskundigen deels of geheel verminderd toerekeningsvatbaar. Ze adviseren een behandeling.
Zelf verklaarde S. dat hij depressief was geworden omdat hij op muzikaal vlak te weinig succes had. Dat zou begonnen zijn na een mislukte masterclass. Hij hoorde stemmen, kreeg hallucinaties en wilde zelfmoord plegen.