De IJsselbrug bij Arnhem
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Verkeer over IJsselbruggen van A12 bij Arnhem wordt beperkt

Op de IJsselbruggen van de A12 bij Arnhem mag vanaf begin volgend jaar nog maar 90 kilometer per uur gereden worden. Ook worden de rijstroken anders ingedeeld. De aanpassingen zijn nodig om de stalen bruggen te ontzien, tot ze over enkele jaren worden gerenoveerd.

Het verkeer op de A12 bij Arnhem gaat over de IJssel met drie bruggen. Voor het verkeer richting Duitsland zijn er twee stalen bruggen met elk twee rijstroken, voor het verkeer richting Utrecht is er een betonnen brug met vier rijstroken.

Uit onderzoek blijkt dat de draagkracht van de stalen bruggen achteruitgaat. Tegelijkertijd gaat er steeds meer en steeds zwaarder verkeer overheen. Daarom gaat Rijkswaterstaat de bruggen vanaf 2022 renoveren. De bruggen zijn veilig, benadrukt Rijkswaterstaat, maar om verslechtering te voorkomen moeten er nu wel maatregelen worden genomen.

Aanpassingen

De stalen bruggen worden vanaf komend jaar alleen nog maar om en om gebruikt. Dat betekent dat twee rijstroken richting Duitsland komen te vervallen.

Om toch de verkeersstroom aan te kunnen, wordt de betonnen brug aangepast van vier naar vijf rijstroken. Drie daarvan gaan straks richting Utrecht, twee worden vrijgemaakt voor het verkeer richting Duitsland zodat er in totaal vier rijstroken die kant op zijn.

Tijdens de aanpassingen mag het verkeer maximaal 90 kilometer per uur rijden.

  • Rijkswaterstaat
    De huidige situatie op de IJsselbruggen op de A12 bij Arnhem
  • Rijkswaterstaat
    De nieuwe situatie op de IJsselbruggen op de A12 bij Arnhem

Als de renovatie in 2022 achter de rug is, moeten de bruggen dertig jaar vrij van onderhoud zijn, schrijft Omroep Gelderland.

Advertentie via Ster.nl