'Gemeentepolis' voor mensen met laag inkomen duurder
Honderdduizenden mensen met een minimuminkomen zijn komend jaar meer kwijt aan hun zorgverzekering. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssite Zorgkiezer. Het probleem ligt bij de gemeentepolis waar zo'n 725.000 mensen gebruik van maken.
Mensen met een minimuminkomen kunnen via hun gemeente een collectieve zorgverzekering afsluiten. De gemeente biedt samen met een zorgverzekeraar een korting zodat lage inkomens minder premie hoeven te betalen. Sommige gemeenten betalen ook een deel van de premie of het eigen risico.
Uit het onderzoek van Zorgkiezer blijkt dat deze gemeentepolis in veel gemeenten in 2020 een stuk duurder wordt. "Dat komt doordat de zorgverzekeraar de collectiviteitskorting volgend jaar verlaagt of geheel schrapt", zegt Peter Ruys van vergelijkingssite Zorgkiezer.
Stijgende zorgkosten
De minima worden mogelijk aan twee kanten benadeeld: niet alleen de korting wordt verlaagd, bepaalde gemeenten snijden ook in de financiële bijdrage die de lage inkomens voor hun zorgkosten krijgen. "Dit betekent dat mensen soms 80 tot meer dan 100 euro per jaar meer gaan betalen." En dat terwijl de zorgtoeslag maar met 60 euro zal stijgen in 2020, zegt Ruys.
Het kabinet heeft wel rekening gehouden met stijgende zorgkosten. Vandaar dat de zorgtoeslag voor mensen met een laag inkomen omhoog gaat. Maar het was de bedoeling om de koopkracht van deze groep hiermee iets te verbeteren. Voor honderdduizenden mensen lukt dat niet.
Grote verschillen tussen gemeenten
"De verschillen tussen de gemeentes zijn enorm", stelt Ruys. Zo gaat de collectieve zorgverzekering voor de minima volgend jaar in Leiden zo'n 180 euro meer kosten terwijl in Utrecht de minima bijna 40 euro minder gaan betalen, blijkt uit het onderzoek. Gemeenten waar de gemeentepolis goedkoper wordt, zijn flink in de minderheid.
In Rotterdam maken zo'n 60.000 mensen gebruik van de gemeentepolis van verzekeraar VGZ. Ook Hatice Sevinç heeft deze gemeentepolis. Ze krijgt de afgelopen jaren al steeds minder medicijnen vergoed en kreeg onlangs een brief met de nieuwe premie.
Ze is geschrokken van het bedrag dat ze volgend jaar extra moet betalen:
VGZ, de verzekeraar die de gemeentepolis verzorgt in Rotterdam, halveert de collectiviteitskorting voor alle klanten. Dus ook voor de minima. Verzekeraars mogen van het kabinet in 2020 minder korting geven op de premie van een collectieve zorgverzekering. Door deze maatregel wordt deze groep benadeeld, zeker omdat voor deze mensen een stijging van een paar euro per maand al te veel kan zijn.
"Ik baal er heel erg van", zegt de Rotterdamse wethouder Sven de Langen van Volksgezondheid. "Elke euro voor de Rotterdammers is er een." De gemeente Rotterdam zegt er niks aan te kunnen doen en vindt dat het kabinet in actie moet komen. "Ik hoop dat de minister voor de minima de korting behoudt."
Gemeentepolis soms niet nodig
Verzekeraar CZ, die in 67 gemeenten de collectieve zorgverzekering voor de lage inkomens aanbiedt, zegt dat de polis niet meer houdbaar was. "Het kost ons enkele miljoenen per jaar. We moesten een ingreep doen om een betaalbare premie voor al onze klanten te kunnen bieden", zegt een woordvoerder.
De mensen die een gemeentepolis hebben, maken vaak gebruik van veel en langdurige zorg, verklaart de woordvoerder. De pakketten zijn daardoor ook uitgebreid. Zo wordt vaak de tandarts volledig vergoed en kunnen mensen veel fysio-behandelingen vergoed krijgen.
Maar, zegt Ruys van Zorgkiezer, daardoor is de premie ook erg hoog. "Over het algemeen hebben mensen met lage inkomens veel zorgkosten, maar voor veel mensen geldt dat ook niet." In dat geval is zo'n gemeentepolis veel te duur, vertelt hij. "De gemeente moet mensen erop wijzen dat het een prima verzekering is, mits je veel zorgkosten hebt."
Zorgkosten beheersbaar houden
In een reactie verdedigt minister Bruins de maatregel van het kabinet om de collectiviteitskorting tot maximaal 5 procent te beperken. Volgens Bruins verhogen veel ziektekostenverzekeraars eerst kunstmatig de premie om dan later een korting te geven.
"Dat vind ik geen goede manier van werken. Een collectiviteitskorting moet erop gericht zijn om iets collectief goed in te kopen en het voordeel door te geven aan de mensen."
Hoe gemeenten precies met de financiële bijdrage in de zorgkosten van lage inkomens omgaan, is volgens Bruins een zaak van de gemeenten zelf. Hij benadrukt verder dat het kabinet er veel aan gelegen is om de zorgkosten beheersbaar te houden.