Actie in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven

Landelijk protest in Utrecht afgelopen, acties in ziekenhuizen gaan door

De landelijke manifestatie van ziekenhuispersoneel op het Jaarbeursplein in Utrecht is afgelopen. Ziekenhuismedewerkers voerden actie voor een betere cao. In meerdere ziekenhuizen wordt nog actiegevoerd. Het gaat om de grootste actie ooit in de sector.

Het programma van de landelijke manifestatie werd afgesloten met een groepsfoto:

Actievoerders in Utrecht maakten een groepsfoto op de trappen van het Centraal Station

In Utrecht spraken vakbondsbestuurders en ziekenhuismedewerkers hun collega's toe en werden protestliederen gezongen. "Het lijkt hier wel een feestje, maar we staan hier niet omdat we het leuk vinden, maar omdat het nodig is", zei een vakbondsleider. "Kom op NVZ (Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, red.), zet een tandje bij en geef deze mensen wat ze verdienen."

Ook Han Busker, voorzitter van de FNV, nam het woord. "We schrijven helaas geschiedenis. Hoe is het mogelijk dat dit nodig is in dit land? Het is een van de rijkste landen van de wereld en we zitten te donderstralen over een paar centen om te zorgen dat mensen naast hun werk ook nog een leven hebben."

Zorgmedewerker Jeanette stelde in haar toespraak dat medewerkers meer gewaardeerd moeten worden. "Het salaris moet aantrekkelijker om nieuwe mensen aan te trekken. Het is verantwoordelijk werk, waardeer ons wat meer. We hebben recht op meer."

Medewerkers van het St. Antonius Ziekenhuis zongen een protestlied:

'We strijden al een tijdje, voor een betere cao, en het is geen geintje'

De bonden willen een structurele salarisverhoging van 5 procent en een extra toeslag als medewerkers op het laatste moment worden opgeroepen om te werken. Ook willen ze dat de werkdruk wordt verlicht.

Voorzitter van de NVZ, Ad Melkert, was ook aanwezig. Hij liet van tevoren weten dat ziekenhuizen te weinig ruimte zien om aan de eisen van de bonden te voldoen. Hij nam tijdens de manifestatie handtekeningen in ontvangst die het personeel van het Bredase Amphia Ziekenhuis had opgehaald bij patiënten.

Ook Melkert nam het woord. "Wat ik het meest indrukwekkend vind, is de steun van patiënten. Dat geeft aan dat de mensen doorhebben hoe hard er gewerkt moet worden, wat er allemaal wordt gevraagd."

Toen het publiek "5 procent, 5 procent!" scandeerde, reageerde hij: "Dat zou wat mij betreft prima zijn, maar het moet wel betaald kunnen worden. Laten we weer om de tafel gaan, er voor het eind van het jaar uitkomen en zorgen dat jullie krijgen waar jullie recht op hebben."

Een minuut stilte voor de verslechtering van de ziekenhuiszorg:

Minuut stilte voor verslechtering ziekenhuiszorg

In juni liepen de onderhandelingen tussen de vakbonden en de NVZ stuk. Een nieuw voorstel van de NVZ eind september - een loonstijging van 4 procent in 2020 en 2021 en een verhoging van de onregelmatigheidstoeslag - werd door de bonden afgewezen. Daarop volgden acties, maar het kwam nog niet tot een landelijke actiedag.

De actiedag werd georganiseerd door vakbonden FNV, FBZ, CNV en NU'91. Medewerkers van academische ziekenhuizen doen niet mee omdat zij onder een andere cao vallen. Er vallen 200.000 medewerkers onder de cao ziekenhuizen.

Volgens de vakbonden voert driekwart van hen vandaag actie op 119 locaties. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen houdt het op 41 locaties en enkele tienduizenden actievoerders. In tientallen ziekenhuizen kunnen patiënten alleen terecht voor spoedeisende hulp. Sommige afdelingen, zoals kinder- en oncologie-afdelingen, blijven open.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl