Iraniërs betalen sinds kort twee keer zoveel voor hun benzine
NOS NieuwsAangepast

Amnesty: meer dan honderd doden bij protesten in Iran

Bij anti-regeringsprotesten in Iran zijn de afgelopen dagen 106 doden gevallen, meldt mensenrechtenorganisatie Amnesty. De autoriteiten in het land houden het op twaalf doden, onder wie leden van de ordepolitie.

Volgens Iran is de rust nu teruggekeerd, op enkele "kleine kwesties" na. Andere bronnen melden dat de demonstraties aanhouden. De omvang van de protesten blijft onduidelijk, omdat het internet is afgesloten. Dat gebeurde zaterdag, een dag nadat in verschillende steden de eerste demonstranten de straat op waren gegaan. Overigens zijn Facebook en Twitter normaal gesproken al niet te zien, maar nu ligt WhatsApp ook plat.

De Verenigde Naties veroordelen het optreden van de ordetroepen, die met scherp op demonstranten schieten. Het mensenrechtenbureau van de VN sprak eerder van tientallen doden. De VN dringt aan op een eind aan de internetblokkade.

Op beelden van de Iraanse staatsmedia zijn geen confrontaties met de ordetroepen te zien, maar volgens bronnen van de VN wordt wel degelijk geweld gebruikt:

VN: tientallen doden bij protesten Iran

Internetters die de blokkade kunnen omzeilen, brengen beelden naar buiten van harde confrontaties tussen betogers en ordetroepen. De demonstranten roepen om het aftreden van de geestelijk leiders en verbranden foto's van hoge geestelijken. Waar en wanneer de beelden zijn opgenomen, is niet objectief vast te stellen.

De aanleiding voor het protest was het bericht dat de benzineprijzen in het olierijke land verdubbeld worden. Wie vaker dan een keer in de maand tankt, moet het driedubbele betalen van de oude prijs, zegt Nieuwsuur-verslaggever Rudy Bouma, die gisteren uit Iran terugkeerde.

"Mensen zijn erg boos en gefrustreerd, omdat alles maar duurder en duurder wordt, enerzijds door de economische sancties die de VS Iran heeft opgelegd, maar er is ook een enorme inflatie waardoor het Iraanse geld minder waard wordt." Veel Iraniërs geven het regime de schuld van de inflatie.

Toch reageren veel mensen gelaten, zag Bouma. "Of misschien is 'murw' een beter woord. Ze weten hoe hard protesten in Iran worden neergeslagen."

Olie-opbrengst grotendeels weggevallen

Als gevolg van de sancties mag Iran geen olie meer exporteren. Met de opbrengst van de duurdere brandstof moeten de dalende olie-inkomsten worden gecompenseerd.

De regering belooft het geld te gebruiken om de 18 miljoen families die van weinig geld moeten rondkomen een extraatje te geven. De Iraanse autoriteiten worden gedomineerd door geestelijken en hebben hun grootste aanhang onder het armste deel van de bevolking.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl