Onderzoek: hartoperatie niet per se nodig, medicatie werkt vaak net zo goed
Veel hartpatiënten die nu nog standaard een operatie ondergaan, zijn net zo goed af met alleen medicijnen. Dat blijkt uit een groot Amerikaans onderzoek. Als de zinloze operaties niet meer worden uitgevoerd, kan dat volgens de onderzoekers honderden miljoenen aan zorgkosten schelen.
Het gaat om het grootste onderzoek ooit naar het nut van hartoperaties. Ruim 5000 patiënten met vernauwde slagaders kregen allemaal hartmedicatie en bij de helft werd de vernauwing ook operatief verholpen met een bypass of een stent. Uit de studie blijkt dat patiënten met ernstige, maar stabiele hartproblemen net zo veel baat hebben bij alleen medicatie.
Alleen mensen die vaak pijn op de borst hebben, reageren beter op de combinatie van een operatie en medicijnen.
Angst bij artsen
In de huidige voorschriften wordt voor alle patiënten met vernauwde slagaders een operatie aanbevolen. "Er is altijd de angst dat als je niet snel iets doet, ze een hartaanval krijgen of dood neervallen", zegt de leider van het onderzoek, Judith Hochman. Volgens haar toont dit onderzoek aan dat zo'n operatie zinloos is voor patiënten zonder pijn op de borst.
Als de onnodige hartoperaties niet meer worden uitgevoerd, kan dat alleen al in de VS jaarlijks ruim 500 miljoen euro aan zorgkosten schelen. "Ik hoop dat dit gaat veranderen. We verspillen heel veel geld", aldus een van de onderzoekers.
Het onderzoek is gepresenteerd door de American Heart Association. Onderzoeksleider Hochman benadrukt dat operaties voor sommige patiënten wel nut hebben, bijvoorbeeld als de kransslagaders vernauwd zijn. "En bij een hartaanval kan een stent je leven redden."