NOS Nieuws

Poolse premier woedend over foute kaart in Netflix-serie

De Poolse premier Morawiecki heeft een boze brief geschreven aan Netflix over de documentaire The Devil Next Door. In die Netflix-productie over de Tweede Wereldoorlog zijn de nazi-vernietigingskampen ingetekend op een kaart van het moderne Polen.

De Poolse regering wijst erop dat het land werd bezet door nazi-Duitsland en dat de nazi's verantwoordelijk zijn voor de gruwelijkheden in de kampen.

Premier Morawiecki beschuldigt Netflix van fouten en van het herschrijven van de geschiedenis. In zijn brief aan topman Reed Hastings schrijft hij dat dat voor de makers "misschien onbelangrijke, maar voor Polen schadelijke vergissingen zijn".

Netflix zegt tegen persbureau Reuters op de hoogte te zijn van de kritiek. Een officiële reactie is er vooralsnog niet.

'Iwan de Verschrikkelijke'

The Devil Next Door gaat over oorlogsmisdadiger John Demjanjuk. Hij werd in de jaren 70, toen hij in de VS woonde, herkend als kampbeul 'Iwan de Verschrikkelijke' uit het kamp Treblinka. Demjanjuk werd in Israël ter dood veroordeeld, maar in hoger beroep vrijgesproken nadat bleek dat het om een persoonsverwisseling ging.

Uiteindelijk werd hij in 2009 alsnog door de VS uitgeleverd aan Duitsland, waar hij vijf jaar cel kreeg voor misdaden die hij als kampbewaarder in Sobibor had gepleegd. In afwachting van zijn hoger beroep werd hij op vrije voeten gesteld. Hij overleed in 2012, voordat dat behandeld kon worden.

John Demjanjuk in 2011

Bekende kampen als Auschwitz, Sobibor, Treblinka en Majdanek stonden op het grondgebied van het huidige Polen. Het in één adem noemen van de nazi-vernietigingskampen en Polen ligt er zeer gevoelig, bleek ook vorig jaar al.

Toen ondertekende president Duda een wet die celstraffen mogelijk maakte voor mensen die toch spraken over "Poolse concentratiekampen". De wet werd later dat jaar overigens weer afgezwakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl