Jenny Douwes, boegbeeld van de 'blokkeerfriezen', komt aan bij de rechtbank voor de behandeling van het hoger beroep
In samenwerking met
Omrop Fryslân
NOS Nieuws

Zes 'blokkeerfriezen' naar Hoge Raad om straf aan te vechten

Zes A7-blokkeerders, die in hoger beroep zijn veroordeeld tot werkstraffen van 90 uur, tekenen cassatie aan tegen die straf. Onder de zes is Jenny Douwes, die veroordeeld werd voor opruiing en het uitlokken van strafbare feiten op de A7.

De zes vinden het onder meer onterecht dat ze allemaal voor dezelfde vergrijpen zijn veroordeeld. Acht andere veroordeelden leggen zich neer bij de uitspraak van het gerechtshof. Ze willen een streep zetten onder de zaak, schrijft Omrop Fryslân.

De actievoerders blokkeerden twee jaar geleden de A7, opdat bussen met demonstranten tegen Zwarte Piet niet naar Dokkum konden gaan voor de nationale Sinterklaasintocht daar.

Het hof stelde dat alle verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan het versperren van de snelweg, het verhinderen van een geoorloofde betoging en het uitoefenen van dwang. Bij Douwes gold de veroordeling dus ook voor opruiing en uitlokking tot het plegen van strafbare feiten.

Hoge Raad

In cassatie bij de Hoge Raad kan alleen worden geklaagd over een gebrekkige motivering van het vonnis en een onjuiste toepassing van het recht. Daarnaast kan de Hoge Raad toetsen of alle verdachten opzet hadden bij het blokkeren van de A7.

De zes veroordeelden willen de Hoge Raad onder meer voorleggen of het Openbaar Ministerie met twee maten heeft gemeten. Douwes is wel vervolgd voor haar Facebook-oproep tot actie, maar degene met wie zij dat samen deed niet.

Advertentie via Ster.nl