NOS NieuwsAangepast

'Zorg voor anorexiapatiënten moet beter'

  • Oumaima Abalhaj

    redacteur Binnenland

  • Oumaima Abalhaj

    redacteur Binnenland

Kinderen en jongeren met een eetstoornis moeten sneller worden geholpen. Dat staat in een advies van K-EET, een groep van kinderartsen en psychiaters die is ingesteld door minister De Jonge. De groep heeft op verzoek van minister De Jonge van Volksgezondheid een plan van aanpak gemaakt. Die wil een structurele verbetering van de zorg voor met name anorexia-patiënten.

In april trokken deskundigen al aan de bel: als de anorexia-zorg in Nederland niet op korte termijn verbetert, zouden er levensbedreigende situaties ontstaan. Mensen met beginnende eetstoornissen krijgen vaak te laat hulp, waardoor hun situatie verslechtert en er meer druk komt op de specialistische klinieken, waar nu lange wachtlijsten zijn.

Volgens Monica Scholten van K-EET gaat er al langer iets fout rondom de anorexiazorg. "We zien nu dat na de decentralisatie, de zorg erg is verslechterd voor mensen met een eetstoornis. Omdat er een schakel in de keten is weggevallen toen gemeenten verantwoordelijk werden voor de zorg, is het lastig om goede zorg te verlenen. Er is nu onvoldoende kennis."

Laura leed aan anorexia. Bekijk hier haar verhaal:

Anorexiazorg moet beter: 'Ik gooide thuis mijn eten weg, en ging weer door'

Om de zorg te verbeteren, komt K-EET met een routekaart voor de komende drie jaar. "Er zijn meerdere oplossingen nodig om de problemen rondom anorexiazorg te verbeteren", zegt Scholten. "Er moet onder andere meer voorlichting komen, zorgprofessionals, ouders en kinderen moeten elkaar sneller vinden, instanties moeten meer kennis opdoen en er moet regionaal goed worden samengewerkt."

K-EET denkt dat met deze maatregelen een eetstoornis sneller kan worden herkend en patiënten sneller worden doorverwezen naar de juiste hulpinstantie.

Minister De Jonge heeft vertrouwen in het plan, schrijft hij vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Hij denkt hiermee "belangrijke stappen in de goede richting" te kunnen zetten. "Daarom ondersteun ik de uitwerking en implementatie van dit plan van harte." Volgend jaar komen er als proef al twee regionale expertisecentra voor jongeren met complexe problemen, waaronder eetstoornissen. Dat initiatief moet in 2021 worden uitgebreid.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl