Jorrit Laan verbouwde een vervallen woning tot een duurzaam huis
NOS Nieuws

Huis verduurzamen? Joost en Jorrit laten zien waar je begint

Toen Jorrit (32) en zijn vrouw Marloes (31) ruim vier jaar geleden een woning kochten naast de kerk in Sint Pancras hadden ze twee doelen: een droomhuis maken en zorgen dat het huis energie-neutraal is. Geen makkelijke klus, want het huis was behoorlijk vervallen.

Toch was het een bewuste keus om een vervallen huis te kopen. Daardoor was er genoeg geld om in verduurzamende maatregelen als zonnepanelen en een warmtepomp te stoppen. "Maar", moet Jorrit ook toevoegen, "ik ben ook wel handig. We hebben alle werkzaamheden zo veel mogelijk zelf gedaan, waardoor we veel geld konden besparen."

Het verduurzamen begint voor het Noord-Hollandse stel met isoleren: "Hoe beter geïsoleerd je huis is, hoe minder energie je verliest, en hoe minder energie je dus hoeft op te wekken." Daarom bleef letterlijk geen enkele buitenmuur staan, om de dikke isolatie te kunnen plaatsen.

Met een blog wilde Jorrit vooral dagboek maken van zijn werkzaamheden aan het huis. Maar het bleek voor veel mensen een leidraad en inspiratie. "Veel mensen willen al best iets doen aan hun huis, maar weten niet hoe ze moeten beginnen of wat de mogelijkheden zijn. Je merkt uit de reacties dat mensen het fijn vinden om te zien hoe je verduurzaming van je huis moet aanpakken."

Het huis van Joost Straat is energie-positief

Joost Straat (45) uit Veenendaal gaat nog een stap verder. Hij bouwde een nieuw huis dat zo goed geïsoleerd is dat er helemaal geen verwarming meer nodig is. Geen aardgas, geen warmtepomp en ook geen warmtenet dus. "We hebben er met verschillende technieken voor gezorgd dat we erg zuinig met warmte omgaan."

Eigenlijk kon hij het eerst niet geloven toen hij bij een eerdere editie van de Duurzame Huizenroute een huis zonder verwarming zag. Door goede isolatie en genoeg zon-inval warmt het huis voldoende op en koelt het bijna niet af. Straat ging zelfs onaangekondigd nog een keer bij hetzelfde huis kijken toen het gevroren had en het ijs op de sloten lag, "maar het was er nog steeds warm".

"Alleen als het een paar dagen bewolkt en koud is moeten we met een elektrisch kacheltje bijstoken", vertelt Straat. Maar dankzij 21 zonnepanelen, is het huis 'energie-positief', er wordt meer elektriciteit mee opgewekt dan de bewoners zelf nodig hebben.

(Be)sparen

Straat is zelf werkzaam in de duurzame sector, bij een ingenieursbureau, en gespecialiseerd in energiebesparing. Hij denkt dat er meer kan dan mensen denken: "Iedereen zit in de weerstand. Maar als je er eenmaal aan begint, dan zie je dat er heel veel mogelijk is. Met een led-lamp bespaar je al snel genoeg energie en geld om twee led-lampen te kopen. Als je alles wat je bespaart opzij zet voor nieuwe duurzame investeringen, hoeft het je zelf allemaal niet zoveel te kosten."

Na een verbouwing van vier jaar glimlacht Jorrit als hij naar de meter kijkt: "We hebben dit jaar ongeveer 9500 kWh uur stroom opgewekt en 6000 kWh verbruikt, genoeg stroom over voor een elektrische auto. Maar na de verbouwing moeten we daar eerst even voor sparen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl