Archeologen ontdekken 15.000 jaar oude mammoetvallen in Mexico
Mexicaanse archeologen hebben twee grote mammoetvallen gevonden in Tultepec, een plaats in de buurt van Mexico-Stad. De grond werd op dat moment opgegraven omdat het gebruikt zou worden als vuilstort. Vermoedelijk zijn de vallen 15.000 jaar oud.
De putten zijn gevuld met botten van zeker veertien mammoeten. Het lijkt erop dat sommige dieren afgeslacht zijn en vervolgens zijn begraven in de putten. Archeologen vonden ook resten van een paard en kameel.
Met een diepte van 1,70 meter en een diameter van 25 meter werden de putten vroeger door mensen gebruikt om de mammoeten mee in de val te lokken. Volgens de BBC zijn dit de eerste mammoetvallen die ooit zijn ontdekt.
Bekijk hier wat de archeologen precies aantroffen tijdens de opgravingen:
In de eerste instantie dachten archeologen dat mammoeten alleen door mensen werden gedood als de dieren bijvoorbeeld gewond waren. Maar deze vondst duidt erop dat mensen ook actief jaagden op de dieren. Voorheen was al bekend dat mammoetvlees diende als voedsel.
Volgens Diego Prieto Hernández, directeur van de Nationale School voor Antropologie en Geschiedenis, is deze ontdekking bijzonder. "Het is een keerpunt wat betreft de informatie die we eerst hadden over de interactie tussen jagers en verzamelaars en deze herbivoren", laat hij weten aan BBC.
Mammoet-museum
In Tultepec werden al eerder resten van mammoeten gevonden: in 2016 zelfs een bijna compleet skelet. Dat is opgesteld in een lokaal museum en is toegankelijk voor bezoekers. Mogelijk wordt de nieuwe vondst aan de collectie van het museum toegevoegd.