NOS Nieuws

Vissersboot met verdovingsmachine laat vissen minder pijn lijden

Een nieuw vissersschip moet ervoor zorgen dat gevangen vissen minder pijn lijden. De UK 205 - kosten 7,5 miljoen euro - wordt vandaag in Scheveningen in de vaart genomen met aan boord een verdovingsmachine. Zodra de vissen zijn gevangen, worden ze met elektrische schokjes verdoofd. Daarna pas worden ze verwerkt.

Dat vissen gevoel hebben, is al lang bekend. Toch worden jaarlijks vele miljarden haringen, schollen, zalmen, zeebaarzen en andere vissen op vissersschepen levend en wel opengesneden en verwerkt. Uit het oogpunt van dierenwelzijn onwenselijk, betoogt de Dierenbescherming al jaren.

Louwe de Boer, eigenaar van een vissersschip, legt uit hoe de bedwelmingsmachine werkt:

Zo werkt het bedwelmingsapparaat voor vissen

Volgens Femmie Smit van de Dierenbescherming is het schip uniek: "Eigenaar Ekofish had al de PD147 in gebruik waarop de vissen elektrisch werden bedwelmd, maar dat was een prototype. Alle opgedane kennis is nu verwerkt in dit ultramoderne schip".

Ze hoopt dat meer vissers op deze manier voor vissenwelzijn kiezen. Dat is dan vrijwillig, want wettelijk is het nog niet verplicht vissen te bedwelmen, palingen uitgezonderd. "Ik denk dat mensen nauwelijks beseffen wat er aan boord van een vissersschip gebeurt", zei Smit vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

"Het is toch afschuwelijk om vissen minutenlang, of zelfs uren, te laten lijden. Dat die vissen een doodsstrijd voeren. En ze dan óók nog eens levend open te snijden. Een levende kip snijden we toch ook niet open om de filetjes eruit te halen? Zoiets doen we wel met vissen. Dat vinden we in deze tijd echt niet meer kunnen. We hebben inmiddels apparatuur om dat te voorkomen, dus maak daar gebruik van."

Geld van ministerie

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit subsidieert al jaren onderzoek naar de ontwikkeling van bedwelmingsmethodes. Maar minister Schouten heeft volgens de Stichting Vissenbescherming nog nooit uitgesproken dat dit een zeer gewenste ontwikkeling is voor de hele visserij.

Smit van de Dierenbescherming: "Als het aan ons ligt, moet minister Schouten het bedwelmen snel wettelijk verplichten."

Booteigenaar Louwe de Boer is daar aan de éne kant voor, maar wil dan wel dat de vissers de tijd krijgen om dat te realiseren: "Zo'n systeem kost hartstikke veel geld. En we krijgen al zoveel op ons bord aan eisen en regels. Ik snap wel dat er weerstand ontstaat als vissers dit als nieuwe verplichting opgelegd krijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl