NOS VoetbalAangepast

Advocaat prikkelt 'stil' Feyenoord: 'Joh, zeg eens wat tegen mekaar'

Advocaat wil stil Feyenoord wakker schudden: 'Zeg 'ns wat tegen mekaar'

Onder toeziend oog van een grote groep supporters, cameramensen en journalisten is Dick Advocaat begonnen aan zijn dienstverband bij Feyenoord. Op de eerste training zette hij de spelers direct op scherp en tijdens de persconferentie daarna stelde Advocaat onomwonden dat Europees voetbal de inzet is van zijn Rotterdamse missie.

In woord en daad liet Advocaat zich gelden. "Kom op, sneller! Niet te moeilijk doen!", galmde het meermalen over het trainingsveld. De 72-jarige Hagenaar voerde op trainingscomplex 1908 samen met zijn assistenten John de Wolf en Cor Pot het tempo flink op, met name als het ging om de passing.

'Zeg 'ns wat tegen mekaar'

De spelers mogen zich in alle opzichten nadrukkelijker laten gelden, zo liet Advocaat tijdens de persconferentie weten. "Het is een vrij stille groep, ook naar elkaar toe. Dat probeer je wel enigszins te activeren: joh, zeg eens wat tegen mekaar, als iemand niet doet wat-ie moet doen. Dat hoort er ook bij. Dat is ook een proces."

Er mag dan werk aan de winkel zijn, de ambities waarmee Advocaat aan de klus bij Feyenoord begint worden niet bijgesteld. De huidige nummer twaalf van de ranglijst kan volgens de nieuwe hoofdtrainer aan het einde van het seizoen slechts met één ding tevreden zijn. "Voor de club moeten we Europees voetbal halen. Hoe? Dat maakt niet zoveel uit."

Gang van zaken vertrek Landzaat 'schandalig'

Langs de kant stond Sjaak Troost de pers te woord. De technisch directeur moest vooral over het wegsturen van de vorige assistenten Jean-Paul van Gastel, Roy Makaay en Denny Landzaat uitleg geven. Landzaat las in de media dat hij weg moest.

"Dat is eigenlijk gewoon schandalig", liet Troost weten. "Dat is uiteraard nooit de bedoeling geweest. Er werken 450 mensen binnen Feyenoord, daar hebben wij zelf de regie niet in. Als ik ga vragen wie er gelekt heeft, zal geen van die 450 mensen zeggen: dat was ik."

Feyenoord-td Troost: 'Wij kwamen met De Wolf, het prototype Feyenoorder'

Over de komst van Advocaat was Troost duidelijk: "We weten wat hij kan, wat hij gepresteerd heeft en dat is wat wij nu nodig hebben. De ideale crisismanager? Ja, dat mag je wel zeggen ja."

Van der Heijden terug in de basis?

Bij het partijspel hanteerde Advocaat de volgende opstelling: Kenneth Vermeer, Rick Karsdorp, Eric Botteghin, Jan-Arie van der Heijden, Ridgeciano Haps, Leroy Fer, Jens Toornstra, Orkun Kökcü, Luis Sinisterra, Nicolai Jørgensen en Steven Berghuis.

Mocht dat zondag de basiself zijn uit bij VVV-Venlo, dan is met name de terugkeer van Van der Heijden opvallend. Hij moest onder Jaap Stam genoegen nemen met Jong Feyenoord.

De nieuwe technische staf moet Feyenoord na het vertrek van Jaap Stam weer op de rails zien te krijgen. De Rotterdammers staan met veertien punten uit elf wedstrijden op een teleurstellende twaalfde plaats.

Ongeslagen onder Advocaat

Advocaat was begin 2016 ook al actief voor Feyenoord als klankbord van trainer Giovanni van Bronckhorst. Met 'de kleine generaal' als adviseur bleven de Rotterdammers toen tot het einde van het seizoen ongeslagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl