Thomas Müller gebaart naar Robert Lewandowski

Bayern koploper in Bundesliga, remise in Kohlenpott-derby

Bayern München heeft de koppositie in de Bundesliga heroverd. Bayern versloeg in eigen huis het gepromoveerde Union Berlin met 2-1 en heeft twee punten meer dan Borussia Mönchengladbach en VfL Wolfsburg, die zondag nog in actie komen. Dortmund verspeelde twee punten bij Schalke.

Benjamin Pavard opende na dertien minuten de score voor Bayern met een gedrukte volley, die deed denken aan zijn goal tegen Argentinië op het WK. De bal eindigde weliswaar niet in de kruising, maar was evenmin houdbaar.

Tien minuten na rust verdubbelde Bayern de score via Robert Lewandowski, die een foutje in de defensie resoluut afstrafte. Union kreeg een penalty (hands Ivan Perisic), maar Sebastian Andersson liet die onbenut. Vlak voor tijd scoorde Sebastian Polter wel vanaf de stip, maar de punten bleven in Beieren.

Daniel Caligiuri en Thomas Delany in duel om de bal tijdens de derby Schalke 04 - Borussia Dortmund

In Gelsenkirchen troffen Schalke 04 en Borussia Dortmund elkaar voor de 155ste Kohlenpottderby, een jarenlange strijd tussen de twee clubs uit het Ruhrgebied. Dit seizoen ontlopen de clubs elkaar weinig op de ranglijst; Dortmund had voor de negende speelronde één punt meer verzameld.

De thuisploeg was de betere. Salif Sané trof na een klein half uur de lat, Suat Serdar raakte niet veel later de paal. Aan de andere kant had Dortmund moeite met het opbouwen van een aanval. Maar de club uit Gelsenkirchen vergat om het af te maken; het bleef bij 0-0.

Dortmund staat daardoor nu derde op twee punten van Bayern. Schalke is de nummer zeven op drie punten van de kop.

Alfred Schreuder

In Hoffenheim, een plaats in Baden-Württemberg tussen Frankfurt en Stuttgart, is de Nederlandse coach Alfred Schreuder aan een fraaie reeks bezig. Na zeges tegen Bayern München (uit) en Schalke 04 (thuis), reeg de ploeg zaterdag Hertha BSC (uit) aan de zegekar: 2-3.

Hoffenheim kwam op voorsprong door een treffer van Jürgen Locadia in de 33ste minuut. Amper vijf minuten later werd het 0-2 door Andrej Kramaric, alvorens Hertha zich in de tweede helft terugvocht, mede door een doelpunt van oud-Feyenoorder Salomon Kalou. Maar tien minuten voor tijd besliste Benjamer Hübner namens Hoffenheim alsnog de wedstrijd.

Schreuder op vier punten van koppositie, Bosz pakt punt

De ploeg van Schreuder steeg naar de middenmoot in de Bundesliga op slechts vier punten van Bayern; Hoffenheim sluit een rijtje van tien clubs die binnen vier punten staan van elkaar.

In dat rijtje staat ook de club van Peter Bosz, Bayer Leverkusen, die zaterdagavond Werder Bremen ontving. Bij een zege zou de Nederlandse coach gedeeld tweede komen te staan op een punt van Bayern, maar Leverkusen kwam niet verder dan 2-2. Voor de bezoekers maakte oud-Ajacied Davy Klaassen de 1-2.