'Beschimmelde tenten en geen toiletten in Bosnisch migrantenkamp'
Het Rode Kruis maakt zich ernstig zorgen over een geïmproviseerd migrantenkamp in het noordwesten van Bosnië en Herzegovina. De omstandigheden waarin de honderden migranten leven in het Vucjak-kamp in Bihac zijn volgens de hulporganisatie erbarmelijk.
Zo is er in het kamp, dat in de volksmond 'The Jungle' wordt genoemd, geen stromend water, geen elektriciteit en zijn er geen sanitaire voorzieningen. In totaal zijn er zo'n tachtig tenten opgezet, die beschimmeld en lek zouden zijn. Er is een gebrek aan slaapzakken, dekens, kleding en toiletartikelen.
De burgemeester van Bihac heeft de migranten bewust naar dit kamp zonder voorzieningen gebracht, terwijl de winter voor de deur staat.
Migranten klagen dat veel mensen ziek worden, zoals je kunt zien in deze video.
In het kamp wonen volgens het Rode Kruis 700 mensen en op sommige dagen kan dat oplopen tot 2000. "Met de winter voor de deur dringen wij echt aan op een andere locatie", zegt woordvoerder Belinda van der Gaag in het NOS Radio 1 Journaal. "Het kamp ligt op een voormalige vuilstortplaats en rondom liggen er landmijnen. Het is mensonwaardig."
Volgens Van der Gaag moeten lokale autoriteiten in actie komen. "Wij doen wat we kunnen en zullen de mensen uiteraard blijven helpen, maar we zijn ook beperkt in onze capaciteit en middelen."
Er werken nu vijf lokale vrijwilligers die de migranten proberen te helpen. Zij zorgen voor eten, maken schoon en verlenen onder meer eerste hulp. "Dit kamp zou gesloten moeten worden en mensen zouden hier niet moeten wonen, maar ze kunnen nergens naartoe", vertelt een van hen.
Nieuwe migrantenroute
Lokale autoriteiten wijzen zelf naar de centrale overheid, zegt correspondent Mitra Nazar. "De regering heeft meerdere malen geld gekregen van de EU, maar niemand weet wat daarmee gebeurd is. Lokale autoriteiten weigeren intussen om de watertoevoer naar het kamp te betalen."
In Bosnië en Herzegovina zijn volgens het Rode Kruis dit jaar 23.000 migranten geregistreerd. Het Vucjak-kamp ligt niet ver van de grens met Kroatië. Die grens wordt door de migranten gebruikt als doorgang naar de EU.
"Bosnië was nooit echt een geliefde route voor migranten omdat het er erg bergachtig is", zegt Nazar. "Dat veranderde toen andere routes op slot gingen. In januari 2018 kwam het langzaam op gang. Vanwege de bergen is het gebied ook moeilijk te bewaken."
Vergeleken met enkele Europese landen is de migratiecrisis in Bosnië niet eens zo groot, zegt Nazar. "Maar het land heeft een van de meest complexe politieke systemen ter wereld: drie presidenten, veertien parlementen, 136 ministers. Het leiderschap wordt verdeeld tussen drie etnische groepen die elkaar tijdens de oorlog in de jaren 90 naar het leven stonden. En dan is de regering ook nog eens demissionair. Dan is elke beslissing, hoe klein ook, een probleem."