Michy Batshuayi viert zijn winnende treffer

Aanvallend onmachtig Ajax gaat in slotfase onderuit tegen Chelsea

Na overwinningen op Lille en Valencia is Ajax in de groepsfase van de Champions League tegen de eerste nederlaag aangelopen. Chelsea was in een slordige wedstrijd in de Johan Cruijff Arena met 0-1 te sterk, dankzij een late treffer van Michy Batshuayi.

Na drie wedstrijden staan Chelsea en Ajax gedeeld bovenaan in groep H. Beide clubs hebben zes punten. Valencia, dat vanavond in Frankrijk gelijkspeelde tegen Lille (1-1), volgt met vier punten.

Slordig begin

Trainer Erik ten Hag stuurde dezelfde elf spelers het veld in als in het gewonnen Champions League-duel met Valencia. Het middenveld van Ajax bestond dus uit Edson Álvarez, Lisandro Martínez en Donny van de Beek. Sergiño Dest startte als rechtsback.

De eerste grote kans was voor de bezoekers. Mason Mount nam na een klein kwartier het doel van Ajax onder vuur, maar de inzet van de voormalig Vitesse-speler werd gepareerd door keeper André Onana.

Quincy Promes aan de bal

In een bij vlagen slordige wedstrijd stelde Ajax daar lange tijd weinig tegenover. De beste mogelijkheden bleven voor Chelsea, maar onder anderen Callum Hudson-Odoi kwam niet tot scoren.

Tien minuten voor rust leek Ajax desondanks op voorsprong te komen. Nadat een poging van Hakim Ziyech van richting was veranderd, kwam een alerte Quincy Promes bij de tweede paal tot scoren.

Na raadpleging van de videoscheidsrechter bleek echter dat Promes millimeters buitenspel had gestaan, waardoor het doelpunt werd afgekeurd.

Álvarez dicht bij goal

Ook na de pauze ontbrak het bij Ajax regelmatig aan de juiste afstemming. De grootste Amsterdamse kans van de tweede helft kwam na bijna een uur spelen uit een corner. Álvarez kwam goed voor zijn man, maar de Mexicaan kopte de bal op de paal.

De spelers van Ajax balen na de nederlaag tegen Chelsea

Aan de andere kant bleef het voor Ajax oppassen bij uitbraken van Chelsea. De thuisploeg ontsnapte in de 73ste minuut aan een tegengoal, toen de net ingevallen Batshuayi van dichtbij wild overschoot.

Dertien minuten later was het wel raak voor de Belgische spits. Na een goede actie van Christian Pulisic zorgde Batshuayi via de onderkant van de lat voor de enige treffer van de wedstrijd.

Daarmee leed Ajax na een frustrerende avond voor het eerst dit seizoen een nederlaag in een officiële wedstrijd. Zondagmiddag wacht voor de Amsterdammers in de eredivisie de Klassieker tegen Feyenoord.

Late gelijkmaker Lille

In de andere wedstrijd in groep H ging Valencia op bezoek bij Lille. In de 63ste minuut brak Denis Tsjerysjev namens de bezoekers de ban door de 0-1 binnen te schieten.

Na de treffer van de Rus ging Lille op jacht naar de gelijkmaker. Invaller Loic Remy had een kwartier voor tijd moeten scoren uit een enorme kans, maar zijn poging verdween naast.

Valencia leek vervolgens - ondanks een tweede gele kaart voor Mouctar Diakhaby - stand te houden, maar moest in de vijfde minuut van de blessuretijd toch een doelpunt incasseren. Jonathan Ikoné schoot namens Lille op fraaie wijze raak: 1-1.