Bloed prikkende oplichtersbende landelijk actief, waarschuwt de politie
De politie vermoedt dat er een landelijk opererende bende actief is die ouderen oplicht met een babbeltruc dat ze bloed bij hen moeten afnemen. "De daders bellen aan met een smoes en zeggen dat ze bloed moeten prikken, om wat voor reden dan ook", zegt Sybren van der Velden, landelijk coördinator woninginbraak en heling bij de politie.
De voorbije weken zijn er meldingen gedaan in Utrecht en vandaag werd bekend dat ook een man van 90 in Eindhoven slachtoffer is geworden. Maar ook op andere plekken in het land zijn mensen slachtoffer geworden van dezelfde oplichtingsmethode, zegt Van der Velden. Omwille van het onderzoek wil hij niet zeggen waar precies. "Er is een nieuwe grens overschreden, door de lichamelijke integriteit te benadelen."
De politie in Delft meldt op Twitter dat ook daar de babbeltruc is toegepast.
Griepepidemie
Bij de slachtoffers werd daadwerkelijk bloed afgenomen. De man van 90 in Eindhoven kreeg een man en een vrouw aan de deur. Terwijl de vrouw met een vingerprik bloed afnam bij de 90-jarige ging de mannelijke dader in de woning op zoek naar waardevolle spullen.
De daders kwamen binnen met het verhaal dat er een voor ouderen gevaarlijke griepepidemie heerst. Ze overtuigden hem ervan dat ze bloed bij hem moesten prikken, schrijft de politie.
De 90-jarige kreeg volgens de politie van de vrouw te horen dat de meting "niet best" was, maar dat het met een pilletje opgelost kan worden. Om die te bestellen moest de man wel 1 euro pinnen. De daders zijn er vervolgens vandoor gegaan om de rekening van de man "te plunderen", aldus de politie.
De politie zegt dat de zaak gelieerd is aan die in Utrecht, waar eerder drie ouderen melding hadden gedaan. Daar werd "dezelfde modus operandi" gebruikt, zegt een politiewoordvoerder.
Of het ook om dezelfde daders gaat, weet de politie nog niet. Er wordt nu landelijk onderzocht waar dergelijke praktijken hebben plaatsgevonden. "We gaan er wel van uit dat het een groep betreft die in wisselende samenstelling dit soort delicten pleegt", zei een politiewoordvoerder.
2600 euro gepind
De afgelopen weken zijn in Utrecht drie meldingen gedaan van ouderen die slachtoffer zijn geworden van een dergelijke babbeltruc. De daders deden zich voor als zorgverleners en kwamen bloedprikken, wat ze ook daadwerkelijk deden. In de tussentijd werd er geld gestolen en in twee van de drie gevallen ook een pinpas meegenomen. Daarmee werd 2600 euro gepind.
De politie Utrecht heeft van twee van de daders een signalement bekendgemaakt: twee licht getinte vrouwen van begin twintig met donker, half lang haar. Ze hadden donkere kleding aan en spraken zonder accent.
De politie Oost-Brabant, waar Eindhoven onder valt, zegt nog niet te weten of het gaat om dezelfde daders of dezelfde bende. Ze zijn in gesprek met de collega's in Utrecht.
Legitimatie
Ouderenbelangenorganisatie Anbo zegt dat ze geregeld langsgaan bij ouderen om hen te wijzen op risico's en babbeltrucs. "Ouderen zijn een gemakkelijke doelwit, van vroeger uit zijn ze gedienstig en gewillig", zegt een woordvoerder. "Maar dit gaat wel heel ver."
De Anbo adviseert ouderen om altijd aangifte te doen, wat nu niet altijd gebeurt. "Ze schamen zich vaak dat ze erin gestonken zijn." Ook luidt het advies altijd te vragen om legitimatie, de deur dicht te houden als mensen geen afspraak hebben, en de organisatie zelf te bellen om te controleren of degenen aan de deur die daadwerkelijk vertegenwoordigen.