Donkerrood PSV loopt tegen pijnlijke nederlaag aan in Utrecht

Bekijk de samenvatting van FC Utrecht - PSV

Waar Ajax hortend en stotend een uitzege boekte, had PSV minder geluk. De Eindhovenaren gingen met 3-0 onderuit bij FC Utrecht en eindigden de wedstrijd met negen man.

Voor rust viel er weinig te genieten in Utrecht, geen van beide ploegen creëerde een grote kans. De onderlinge verhouding wat betreft schoten op doel zei wat dat betreft na 45 minuten genoeg: 0-0.

De fans van FC Utrecht lieten zich wél van hun beste kant zien. In de 24ste minuut klapte de Galgenwaard voor PSV'er Mohamed Ihattaren, die recent zijn vader verloor. Ihattaren, afkomstig uit Utrecht en spelend met rugnummer 24, was zichtbaar geroerd door het gebaar.

Ihattaren vecht tegen de tranen tijdens indrukwekkend eerbetoon

Met zo weinig kwaliteit voor beide doelen, was het geen verrassing dat de openingstreffer met het nodige geluk tot stand kwam. FC Utrecht-aanvaller Sander van de Streek probeerde het kort na rust maar eens van afstand en zag dat Nick Viergever zijn schot dusdanig toucheerde dat keeper Jeroen Zoet kansloos was: 1-0.

Het was sowieso niet de avond van Viergever. De PSV-verdediger dupeerde zijn ploeg een kleine twintig minuten later, door een rode kaart te pakken.

Viergever raakte de enkel van Bart Ramselaar met een onbesuisde tackle, die aanvankelijk met geel bestraft werd door scheidsrechter Danny Makkelie. Bij het bestuderen van de beelden draaide Makkelie zijn beslissing echter binnen enkele seconden terug: Viergever kon alsnog inrukken.

PSV verliest voor de eerste keer dit eredivisieseizoen

De Wet van Murphy sloeg in die fase van de wedstrijd ongenadig toe voor PSV. Minuten nadat Viergever zijn marsorders ontving, zorgde Jorrit Hendrix er op min of meer identieke wijze voor dat de Eindhovenaren de 1-0 achterstand goed moesten maken met negen man.

Hendrix raakte Simon Gustafson met een lompe trap op de enkel, kreeg geel van Makkelie, maar mocht ploegmakker Viergever na ingrijpen van de VAR alsnog gaan vergezellen in de kleedkamer: rood.

Met de moed der wanhoop en Kostas Mitroglou in plaats van Ihattaren ging PSV op jacht naar de gelijkmaker, maar de goal viel aan de andere kant. Oud-PSV'er Adam Maher haalde verwoestend uit van afstand, Zoet kon zijn schot alleen maar nakijken: 2-0.

Met negen tegen elf bleek die achterstand goedmaken te veel van het goede. Sterker, in blessuretijd maakte Sean Klaiber er zelfs nog 3-0 van. PSV leed daardoor de eerste nederlaag van dit eredivisieseizoen en zag koploper Ajax drie punten uitlopen.