Een middelbare scholier krijgt uitleg van een militair tijdens de Landmachtdagen in 2016
NOS NieuwsAangepast

'Laat buitenlandse jongeren dienen in Nederlandse leger en bij politie'

De personeelstekorten bij de Nederlandse politie en defensie zijn zo nijpend, dat het mogelijk moet worden voor niet-Nederlandse jongeren om als agent of militair aan de slag te gaan. Vakbonden en andere belangenorganisaties uit de veiligheidssector, die zijn verenigd in de Coalitie voor Veiligheid, doen die suggestie en vragen de Tweede Kamer "om out of the box te denken".

Voorwaarde is dat de rekruten Nederlands spreken. Daarom denkt Mark de Natris, voorzitter van de Koninklijke Vereniging van Marineofficieren, aan jongeren uit landen waarmee Nederland een historische band heeft. "Zuid-Afrikanen bijvoorbeeld, maar ook Surinamers of Arubanen."

Hij zegt dat er heel veel Zuid-Afrikaanse jongeren zijn die graag naar Nederland komen om bij defensie te werken. Zij moeten dan wel Afrikaans spreken, een taal die grote overeenkomsten heeft met Nederlands. "Ze zullen eerst de keuring moeten doorlopen", zegt De Natris in het NOS Radio 1 Journaal. "Als ze geschikt worden bevonden, mogen ze in het Nederlandse leger."

Jonge Europeanen staan niet te trappelen om in dienst te treden.

Mark de Natris, voorzitter KVMO

Het idee om de vele duizenden vacatures door buitenlanders te laten vervullen "kan misschien bij u de wenkbrauwen doen fronsen", schrijft De Natris aan Kamerleden (.pdf). "Echter, er moet echt iets gaan gebeuren om de personeelstekorten aan te pakken."

Het is nu nog niet toegestaan om zonder Nederlandse nationaliteit in het leger of bij de politie te werken. Daarvoor zou de wet dus moeten worden veranderd.

De Natris verwijst ook nog naar het voorstel van D66 van een half jaar geleden om het leger open te stellen voor andere EU-burgers. Geen slecht idee, vindt hij, maar in de praktijk levert het niets op. Duitsland probeerde het ook, maar stopte ermee bij gebrek aan belangstelling. "Jonge Europeanen staan niet te trappelen om in dienst te treden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl