Ook woningsector wil aanpassing stikstofregels
Ook de woningsector roept de politiek op om tijdelijke maatregelen te nemen in de stikstofkwestie. Woningcorporaties, projectontwikkelaars, bouwers en huurders hebben een brandbrief gestuurd aan het kabinet en de Tweede Kamer, die morgen met minister Schouten debatteert over de stikstofcrisis.
Ze wijzen erop dat gemeenten en provincies vrijwel geen bouwvergunningen meer afgeven als gevolg van de stikstofuitspraak van de Raad van State van 29 mei. Die stelt voor elk bouwproject in de buurt van zogenoemde Natura 2000-gebieden een speciale vergunning verplicht bij zelfs maar de geringste hoeveelheid stikstofuitstoot.
Door die uitspraak liggen veel bouwprojecten stil. "De eerste ontslagen bij bouwbedrijven zijn al gevallen, bouwbedrijven bereiden sociale plannen voor en faillissementen zijn aanstaande", schrijven de brancheorganisaties. "Het grote woningtekort loopt nog verder op, waardoor heel veel woningzoekenden geen enkel zicht hebben op een geschikt huis. De schade loopt straks in de miljarden, het leed bij werknemers en bij woningzoekenden is groot."
Ze pleiten voor een tijdelijke drempelwaarde voor de stikstof: projecten die daar maximaal drie jaar onder blijven, zouden gewoon door moeten kunnen gaan. De organisaties vrezen dat een nieuwe regeling van het kabinet er op zijn vroegst pas begin volgend jaar is, maar dat dat ook langer kan duren gezien de gevoeligheid van het onderwerp.
De woningsector biedt het voorstel morgen samen met een advies aan aan staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken. Eerder werd al gelobbyd door de werkgeversorganisatie VNO-NCW, de vakbonden en de belangenclub voor het midden- en kleinbedrijf MKB Nederland.