Amerikaanse leger verplaatst zich met groot materieel door Nederland
Zo'n 3500 militairen, 85 Abrams-tanks en 80 Blackhawk-, Apache- en Chinookhelikopters trekken vanaf vandaag dwars door Nederland heen. Allemaal behoren ze toe aan twee grote Amerikaanse legereenheden, die komen oefenen in Europa.
Vanmiddag kwamen de legervoertuigen aan in Zeeland:
De militairen en het materieel worden over de weg, per trein en via binnenvaartschepen vervoerd en ze hebben Duitsland als eindbestemming. Daar gaan ze de komende negen maanden oefenen.
Het transport hoort bij de Amerikaanse militaire aanwezigheid in Europa, die volgens defensie het afgelopen jaar is vergroot vanwege de toenemende geopolitieke spanningen met Rusland. Op basis van afspraken binnen de NAVO ondersteunt defensie het transport met tientallen militairen.
Beveiliging
Het Nederlandse leger beveiligt onder meer de plekken in de havens van Rotterdam en Vlissingen waar de Amerikanen aankomen. Ook levert defensie brandstof en vervoert het een deel van het Amerikaanse materieel met militaire vrachtwagens.
Marechaussees begeleiden de militaire colonnes over de Nederlandse wegen. Ook maken de Amerikanen gebruik van defensielocaties als onderkomen en kantoor.
Het is een grote logistieke operatie, vertelt majoor Tom Kievit. "In de recente geschiedenis hebben we dit alleen nog gezien in de Golfoorlog. Toen ging het om Amerikaanse eenheden uit Duitsland die naar de Golf gingen en via Vlissingen werden vervoerd naar buiten Europa", zegt Kievit.
85 Abrams-tanks krijg je niet ongemerkt door het land.
De gevolgen voor bijvoorbeeld het verkeer op de weg en het spoornet zijn groot, daarom is er afgestemd wanneer het materieel verplaatst wordt. "85 Abrams-tanks krijg je niet ongemerkt door het land. Ook de helikopters zullen tot vragen leiden."
Tegelijk met deze actie verplaatst een andere Amerikaanse eenheid met 1700 militairen en 80 Blackhawk-, Apache- en Chinook-helikopters zich in tegengestelde beweging vanuit Duitsland, via de Rotterdamse haven, terug naar de VS. Zij gaan naar hun thuisbasis in Fort Stewart in de staat Georgia. De eenheden die via Nederland naar Duitsland reizen komen uit Fort Hood in Texas.
De verplaatsing duurt tot begin november. De grote colonnes worden volgens Kievit vooral 's nachts vervoerd om de consequenties voor het verkeer te beperken.