Jorginho is blij met zijn treffer tegen Griekenland en de kwalificatie van Italië voor het EK

Italië naar EK na zege op Van 't Schips Grieken, Kepa kost Spanje record

Italië heeft zich na België als tweede land verzekerd van de Europese kampioenschappen volgend jaar. In Rome wonnen de in het groen gestoken Italianen met 2-0 van het door John van 't Schip gecoachte Griekenland en met de zevende zege op rij stelde het kwalificatie veilig.

Spanje moet nog wel even aan de bak. Tegen Noorwegen in Oslo leek lange tijd geen vuiltje aan de lucht, maar een strafschop in blessuretijd zorgde toch voor puntenverlies: 1-1.

Griekenland verdedigt huid duur

AZ-verdediger Pantelis Hatzidiakos maakte zijn debuut bij Griekenland, dat weinig de bal had, maar wel de grootste kansen kreeg. Dimitrios Limnios schoot de bal na een kwartier richting de korte hoek en doelman Gianluigi Donnarumma redde bekwaam. Nog groter was de kans van Efthimios Koulouris kort na rust, maar de spits van Toulouse schoot voor open doel in het zijnet.

Een minuut later kreeg Italië een penalty na hands van Andreas Bouchalakis, die Jorginho beheerst verzilverde. Een kwartier later besliste Federico Bernardeschi de wedstrijd met een afstandsschot dat via een verdediger in het doel verdween.

* naar EK 2020

Achter Italië is de spanning om te snijden om het tweede EK-ticket in groep J. Bosnië en Herzegovina won in Zenica met 4-1 van directe concurrent Finland en hield daarmee de kansen op de eerste deelname in de geschiedenis intact. Miralem Pjanic was met twee treffers de grote man bij de Bosniërs.

Armenië bewees zichzelf een slechte dienst door met 1-1 gelijk te spelen tegen Liechtenstein, maar is nog allerminst uitgeschakeld voor het EK.

Wilde actie Kepa kost Spanje recordreeks

In groep F verzuimde Spanje de zevende zege op rij in deze kwalificatiecampagne te boeken. Noorwegen wist in Oslo dankzij een strafschop in blessuretijd een puntje te pakken: 1-1.

Joshua King (rechts) heeft Noorwegen in blessuretijd naast Spanje geschoten

Voor rust viel er, met wat halve kansjes voor beide ploegen, weinig te genieten. Direct na rust kreeg Noorwegen de bal niet weg en schoot Saul Ñíguez met een fraaie volley raak. Joshua King was pal daarop dicht bij de 1-1 en aan de overkant raakte Fabian Ruiz lat en paal.

In het laatste kwartier slaagden de Noren, met een tot dan toe onopvallende Martin Ødegaard, er zowaar in de Spanjaarden terug te drukken. Het slotoffensief leek niets op te leveren, totdat de Spaanse doelman Kepa Arrizabalaga in blessuretijd Omar Elabdellaoui torpedeerde. King benutte de penalty.

Geen record, behalve voor Ramos

Door de remise blijft de recordreeks van Tsjechië in EK-kwalificatieduels staan. Tussen 1995 en 2002 wonnen de Tsjechen met de sterkhouders Pavel Nedved en Karel Poborsky in de gelederen vijftien duels op rij.

Spanje, waar Sergio Ramos met zijn 168ste interland wel Spaans recordhouder werd - hij liet doelman Iker Casillas achter zich -, blijft steken op veertien.

6. Faeröer 7-0 3-23

Noorwegen is dankzij het punt nog niet kansloos voor de tweede plaats, al hebben Zweden en Roemenië betere papieren. Beide ploegen boeketen een regelmatige overwinning: Zweden won met 4-0 op Malta, Roemenië met 3-0 op de Faeröer.