Bruno Petkovic en Ivan Perisic

Kroatië simpel langs blunderend Hongarije, hattrick Pool Lewandowski

Kroatië heeft in groep E de aanval van Hongarije op de koppositie met gemak afgeslagen. De vice-wereldkampioen won in eigen huis met 3-0. Slowakije en Wales profiteerden maar half van de nederlaag van de Hongaren door hun onderlinge duel met 1-1 af te sluiten.

Kroatië beleefde in Split een droomstart dankzij de doortastendheid van Luka Modric. De aanvoerder, die zijn 125ste interland speelde, ontfutselde Tamás Kádár in de vijfde minuut de bal en had vervolgens een vrije doortocht richting het Hongaarse doel: 1-0.

Het was niet de laatste keer dat de gasten de helpende hand toestaken. Halverwege de eerste helft liet rechtsachter Gergo Lovrencsics zich de kaas van het brood eten door Ante Rebic, die Bruno Petkovic bediende: 2-0. Kort voor rust reageerde de spits van Dinamo Zagreb alert na opnieuw een misser van Kádár.

Luka Modric schiet Kroatië naar 1-0

Na de pauze had Petkovic ook de 4-0 op zijn schoen, toen de bal op elf meter kwam te liggen. De Hongaarse doelman Peter Gulacsi had echter goed het oog in het te slappe schot. Kort daarop kon de Hongaar Laszlo Kleinheisler na een tweede gele kaart inrukken, maar de Kroaten wisten het numerieke overwicht niet verder uit te buiten.

Gevaarlijke kopballen

In Trnava hielden Slowakije en Wales elkaar in evenwicht en daar schoten beide landen weinig mee op.

Halverwege de eerste helft stichtte Wales met twee kopballen gevaar voor het Slowaakse doel. Bij die van Gareth Bale kon de thuisploeg nog opgelucht ademhalen omdat de bal op de kruising terechtkwam, maar Kieffer Moore kopte wel raak.

Gareth Bale en David Hancko strijden om de bal

Pas na rust wist Slowakije wat terug te doen. Juraj Kucka mikte de bal in de 53ste minuut vanaf de rand van het strafschopgebied knap in de benedenhoek.

Vervolgens leek Wales toch nog aanspraak te kunnen maken op de zege, toen de Slowaak Norbert Gyomber zijn tweede gele kaart voorgehouden kreeg en dus voortijdig naar de kleedkamer kon vertrekken. Met een man meer zette Wales nog één keer aan en bijna met succes. Joe Rodon kwam in scoringspositie, maar zijn inzet ging naast.

5. Azerbeidzjan 5-1 5-13

In groep G kende Polen geen problemen met Letland, dat z'n zevende nederlaag op rij in de EK-kwalificatie kreeg te incasseren. Slovenië verloor met 2-1 bij Noord-Macedonië en zag behalve de tegenstander ook Oostenrijk passeren in de stand.

Polen had de klus in Riga al snel geklaard. Binnen kwartier had Robert Lewandowski de bal al twee keer achter doelman Andris Vanins liggen.

Robert Lewandowski heeft zijn derde gemaakt, tot vreugde ook van Krzystof Piatek

De makkelijk scorende spits van Bayern München nam een kwartier voor tijd ook het derde Poolse doelpunt voor zijn rekening, daarmee de eindstand op 3-0 bepalend.

Oostenrijk werkt achterstand weg

Oostenrijk won in het Ernst Happel Stadion in Wenen met 3-1 van Israël, maar moest daarvoor wel alle zeilen bijzetten. De gasten namen in de 34ste minuut brutaal de leiding via Eran Zahavi.

Ofir Marciano toonde zich lang een onneembare vesting voor de Oostenrijkse aanvallers, maar hij moest capituleren op een inzet van Valentino Lazaro, die fraai vrij voor het doel was gezet door Marko Arnautovic.

Martin Hinteregger schiet Oostenrijk naar een 2-1 voorsprong

Na rust hield de thuisploeg de druk op de ketel en dat loonde zich in de 56ste minuut met een uithaal van Martin Hinteregger: 2-1. De genadeklap voor Israël bleef lang uit, maar kwam er wel. Kort voor tijd tekende Marcel Sabitzer met een van richting veranderd schot voor de 3-1.

Averij Slovenië

Slovenië verspeelde de tweede plaats achter Polen door met 2-1 onderuit te gaan bij Noord-Macedonië.

Napoli-middenvelder Elif Elmas scoorde na rust twee keer voor de thuisploeg, die pas diep in de extra tijd een tegentreffer kreeg te incasseren. De ook al in Italië spelende Josip Ilicic (Atalanta) benutte een strafschop.