Het Oranje van Koeman voor de finale van de Nations League tegen Portugal
NOS Voetbal

Met deze Oranjespelers kan Koeman strijd met Europese top aan

  • Jesse Wieten

    redacteur NOS Sport

  • Jesse Wieten

    redacteur NOS Sport

De opstelling van het Nederlands elftal was onder leiding van Ronald Koeman vaak wel uit te tekenen. Tot tevredenheid van de bondscoach neemt de concurrentie echter toe. Met name voorin heeft Koeman nu talloze mogelijkheden.

"Verdedigend staat het goed en op het middenveld hebben we veel keuze", zei Koeman in juni nog na de verloren finale van de Nations League tegen Portugal. "Laten we hopen dat we de komende jaren voorin meer krijgen. Dan winnen we aan creativiteit."

Nu, enkele maanden later, staat Oranje er al beter voor. "We hebben nu een selectie die gelijkwaardig is aan die van de betere landen", zei Koeman afgelopen maandag in Zeist.

Een overzicht van de toegenomen opties op weg naar Europese glorie.

Centrumspits: Depay onomstreden nummer één

Centrumspits: Memphis Depay

Eindelijk heeft Koeman een Oranjewaardig alternatief voor de absolute nummer één in de spits, Memphis Depay. Eredivisietopscorer Donyell Malen maakt een stormachtige ontwikkeling door en kende met een doelpunt een memorabel debuut tegen Duitsland.

Als de ontwikkeling van AZ-talent Myron Boadu zich doorzet, krijgt Koeman het komende jaar zowaar nog een alternatief voor de positie van centrumspits.

Vleugelspitsen: meer en meer opties

Vleugelspitsen: Ryan Babel

Met Malen, Depay, Steven Bergwijn, Ryan Babel, Quincy Promes en Steven Berghuis heeft Koeman voldoende mogelijkheden voorin en tel daarbij nog Justin Kluivert, Calvin Stengs, Arnaut Danjuma, Javairô Dilrosun of zelfs Cody Gakpo en Anwar El Ghazi en de weelde is duidelijk.

"Aanvallend was het minimaal", zei Koeman maandag. "Nu niet meer, doordat spelers zich ontwikkelen en er zijn ook nog jongens die later kunnen aansluiten, spelers met dusdanige creativiteit en snelheid dat we aanvallend gevaarlijker worden."

Koeman doelt daarmee onder anderen op AZ-aanvaller Stengs. Voor hem ruimde de bondscoach nu nog geen plek in, maar ook voor Stengs geldt dat hij hoop mag koesteren.

"Er is altijd ruimte voor ontwikkeling van jonge spelers", aldus Koeman. "Stengs en een aantal anderen ontwikkelen zich zeer goed. De weg naar een EK is lang. Er is ruimte voor veranderingen. Maar ik vond het voor deze periode niet noodzakelijk."

Stormram: Luuk de Jong boven Weghorst

Stormram: Luuk de Jong

Voor de rol van 'pinchhitter' geeft Koeman nog de voorkeur aan Luuk de Jong van Sevilla. De oud-spits van PSV kende afgelopen zondag een ongelukkig optreden tegen FC Barcelona en heeft nog niet gescoord in Spaanse dienst. Wout Weghorst, die dit seizoen al vier keer heeft gescoord voor VfL Wolfsburg, ontbreekt.

"Als we iets moeten forceren, vind ik nog steeds dat De Jong beter is dan Weghorst", zei Koeman. "Wout moet blijven scoren en ook in zijn spel laten zien dat hij zich verbetert. Het gaat niet alleen om het maken van doelpunten."

Rechtermiddenvelder: tijd voor Van de Beek

Rechtermiddenvelder: Marten de Roon

De positie rechts op het middenveld van het Nederlands elftal is al enige tijd onderwerp van discussie. Marten de Roon startte acht keer in de laatste tien interlands en deed dat naar behoren. De laatste wedstrijd tegen Estland kreeg Davy Pröpper echter de voorkeur.

Pröpper ontbreekt nu vanwege een blessure, maar Donny van de Beek is er wel weer bij en de 22-jarige Ajacied is in vorm nauwelijks te negeren. Daarvoor sluit Koeman niet zijn ogen. "Uiteindelijk gaat het om een zo sterk mogelijk Nederlands elftal", aldus de bondscoach.

Linkermiddenvelder: Strootman voelt hete adem Koopmeiners

Linkermiddenvelder: Frenkie de Jong

Frenkie de Jong is onomstreden op de positie van linkermiddenvelder en vult die positie, al naar gelang de speelwijze van de tegenstander, op zijn manier in. Soms meer naar het centrum, soms inzakkend.

De tweede keus is vooralsnog Kevin Strootman, terwijl Tonny Vilhena voor deze interlands afviel. "Strootman heeft Frenkie voor zich, maar ik zie voor hem nog steeds een rol binnen en buiten het veld", aldus Koeman. "Hoe dat over enkele maanden is, en dat geldt ook voor anderen, moeten we zien."

Gezien de concurrentie op deze positie liggen er ook mogelijkheden voor de 21-jarige Teun Koopmeiners, die nu nog bij Jong Oranje acteert. "Hij is een speler die door iedereen genoemd wordt en terecht", zei Koeman over de middenvelder van AZ. "Hij neemt het voortouw en is aanvoerder."

Centrale middenvelder: Ihattaren welkom

Centrale middenvelder: Georginio Wijnaldum

Georginio Wijnaldum voelt zich in zijn element als centrale, aanvallende middenvelder bij Oranje. Met Van de Beek heeft Koeman een goede backup en beide spelers zouden ook van positie kunnen wisselen.

Buiten Wijnaldum en Van de Beek houdt het niet over. Daarom zou een eventuele keuze van de 17-jarige PSV'er Mohamed Ihattaren voor Oranje Koeman goed uitkomen. Anders komt de bondscoach terecht bij spelers als Davy Klaassen (Werder Bremen), Michel Vlap (Anderlecht) of Guus Til (Spartak Moskou).

Rechtsback: mogelijkheden voor Dest

Rechtsback: Denzel Dumfries

Ook op de rechtsbackpositie krijgt Koeman er mogelijk een optie bij door een eventuele keuze van de 18-jarige Sergiño Dest voor Oranje. Op deze positie is de concurrentie niet overweldigend met Denzel Dumfries, Joël Veltman en Hans Hateboer.

"Ik zie mogelijkheden voor hem op rechtsback bij Oranje, maar ik kan niemand een plaats in de selectie beloven", aldus Koeman. Kenny Tete (Olympique Lyonnais), de nu geblesseerde Timothy Fosu-Mensah (Manchester United) en Daryl Janmaat (Watford) zijn de andere mogelijkheden.

Linksback: Daley Blind beter dan de echte backs

Linksback: Daley Blind

Ook op linksback zijn de mogelijkheden niet talrijk. Daley Blind, bij Ajax altijd centraal spelend, is de vaste keus van Koeman en Nathan Aké en Patrick van Aanholt komen daarna in de pikorde.

Ook Jetro Willems (Newcastle United) Terence Kongolo (Huddersfield Town), Owen Wijndal (AZ) en Robin Gosens (Atalanta) kunnen in beeld kunnen komen bij blessures of tegenslag van bovengenoemd drietal.

Doelman: geen Europese top

Doelman: Jasper Cillessen

Met Jasper Cillessen van Valencia heeft Koeman een goede doelman in huis, maar geen Europese top. Niet voor niets slaagde Cillessen er niet in de eerste keus te worden bij FC Barcelona. Bij Valencia is hij nu in ieder geval wel zeker van speeltijd.

Achter Cillessen klopt geen jong talent op de deur. De nu vanwege een blessure afwezige PSV-keeper Jeroen Zoet (28) is de tweede keus en daarna komen AZ-sluitpost Marco Bizot (28) en de ervaren Kenneth Vermeer (33) van Feyenoord.

Centrale verdedigers: moeilijke periode voor ene helft droomduo

Centrale verdedigers: Matthijs de Ligt en Virgil van Dijk

De posities centraal achterin zijn misschien wel de sterkst bezette posities van het Nederlands elftal met aanvoerder Virgil van Dijk en Matthijs de Ligt. Bovendien heeft Koeman met Stefan de Vrij een vrijwel gelijkwaardig alternatief.

De onzekere start van De Ligt bij Juventus baart Koeman vooralsnog geen zorgen. Blind, Aké en Veltman zijn binnen de selectie andere mogelijkheden in het centrum van de verdediging en in noodgevallen zou de bondscoach zelfs nog een beroep kunnen doen op Rick van Drongelen (Hamburger SV), Justin Hoogma (FC Utrecht) of Jeremiah St. Juste (1. Mainz 05).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl