Premier Rutte in Beijing bij de Chinese premier Li Keqiang
NOS Nieuws

China verdient hardere aanpak mensenrechten en oneerlijke concurrentie, zegt Kamer

China verdient een veel hardere aanpak dan het kabinet voorstelt, vindt de Tweede Kamer. Het land moet op het gebied van mensenrechten, godsdienstvrijheid en oneerlijke concurrentie veel strenger worden behandeld. Dat bleek tijdens de stemmingen over de China-strategie van het kabinet.

Zo moet het kabinet zijn huiswerk overdoen over de mensenrechten, en beleid bedenken dat ertoe leidt dat China internationaal regelmatig op het schenden van mensenrechten wordt aangesproken. Ook Nederland als individueel land en de Europese landen moeten vaker stelling nemen tegen de mensenrechtenschendingen.

Specifiek wil de Tweede Kamer er een eind aan maken dat surveillancesoftware van Nederlandse bedrijven door de Chinese overheid wordt gebruikt om burgers te herkennen, hun gedrag te registreren en ze daarop af te rekenen. Als het in Europees verband niet lukt, wil de Kamer per 1 juli 2020 een vergunningsplicht voor de export van deze software, net als bij wapens.

Ontwikkelingsland

Ook vindt de Tweede Kamer het oneerlijk dat China bij de Wereldhandelsorganisatie (WTO) en andere organisaties nog steeds geregistreerd staat als ontwikkelingsland en zo allerlei voordelen geniet. Nederland moet het voortouw nemen dit te veranderen, vindt de Kamer.

De Europese handelsrelatie moet ook eerlijker, vindt de Tweede Kamer. Europese bedrijven hebben bij aanbestedingen vaak een achterstand op Chinese bedrijven, omdat zij aan veel strengere eisen moeten voldoen en geen staatssteun mogen ontvangen. Desnoods moeten Chinese bedrijven worden uitgesloten, zegt de Kamer.

Er was geen meerderheid voor het voorstel van de PVV om het Chinese bedrijf Huawei te weren bij de aanleg van het 5G-netwerk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl