Het grenshek bij Melilla
NOS Nieuws

PvdA: overheid nalatig bij hulp aan Nederlandse Karim (25) in Melilla

De overheid laat de Nederlander die de Spaanse enclave Melilla niet uit kan, aan zijn lot over, zegt de Partij van de Arbeid. Het paspoort van Ouisam Karim (25) is afgepakt door de Spaanse politie in Melilla, en daarom kan hij de enclavestad in Noord-Marokko niet uit. PvdA-Europarlementariër Kati Piri, die zich inzet voor Karim, spreekt van een "schandalige zaak".

Karim heeft een maand op straat geleefd. Hij werd op 3 september door de Spaanse politie aangezien voor een illegale migrant. Zijn paspoort was vervalst, zei de politie. Hij werd twee dagen in de cel gezet en zegt daar te zijn geslagen en geïntimideerd door agenten. Zijn advocaat beweerde dat zijn papieren vervalst waren en adviseerde hem alles te bekennen. Dat weigerde Karim en daarna werd hij vrijgelaten, zonder papieren.

In Melilla kon hij niet naar een hotel, omdat hij geen identiteitsbewijs meer had. Hij sliep daarom op straat, waar hij tweemaal beroofd werd. Dit weekend regelde de PvdA onderdak voor hem: hij slaapt bij een kennis van Ahmed Marcouch, de burgemeester van Arnhem.

Karim vindt zijn situatie "verschrikkelijk", zegt hij aan de telefoon. "Ik ben van mijn nationaliteit beroofd. De Nederlandse overheid heeft me niet eens gebeld. Ik ben mishandeld en geïntimideerd door de Spaanse politie. Ik voel me machteloos." Ook is hij ziek, maar hij kan niet naar het ziekenhuis zonder papieren.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken en de ambassade in Madrid zijn "hard bezig" om de zaak op te lossen. Het ministerie zegt alle bewijzen te hebben aangeleverd om aan te tonen dat Karim een Nederlander is. "Spanje is nu aan zet", zegt een woordvoerder.

Schandalig

"Het is zo bizar, dat ik het me eigenlijk niet eens kan voorstellen. Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt", zegt Europarlementariër Piri. De PvdA heeft om opheldering gevraagd bij minister Blok van Buitenlandse Zaken.

De Europarlementariër vindt het schandalig dat de Spaanse overheid een Nederlandse burger zo behandelt op Europees grondgebied. "Maar de Nederlandse overheid is ook nalatig geweest."

Volgens Piri hadden Nederlandse honoraire consuls in Marokko, op vijftien kilometer afstand van Melilla, de man kunnen helpen, maar is dat niet gebeurd. Piri vindt het bizar dat Nederland ook geen slaapplek voor Karim heeft geregeld.

Volgens het ministerie is het "in principe ieders eigen verantwoordelijkheid" om een slaapplek te regelen. "Dat is geen onderdeel van consulaire bijstand", zegt de woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl