Sociale huurwoningen in Rotterdam
NOS Nieuws

Belastingdienst weigerde ten onrechte huurtoeslagen

De Raad van State heeft de Belastingdienst op de vingers getikt, omdat de fiscus van een nog onbekend aantal mensen ten onrechte de huurtoeslag heeft stopgezet. Het consumentenprogramma Kassa besteedt daar vanavond aandacht aan. Volgens de Woonbond gaat het mogelijk om honderden mensen.

De huurtoeslag werd stopgezet, omdat de huurders tijdelijk te veel geld op hun rekening hadden en hun huur te veel was opgelopen.

Mensen met een laag inkomen kunnen tot een maximale huurprijs van 720 euro huurtoeslag krijgen. Door de jaarlijkse huurverhogingen moeten velen na verloop van tijd meer dan die 720 euro in de maand betalen. Zolang de huurder in hetzelfde huis blijft wonen, was dat voor de huurtoeslag geen probleem.

Maar dat veranderde als de huurder tijdelijk te veel vermogen had, bijvoorbeeld door een gestorte ontslagvergoeding. Tegen de tijd dat de huurder weer onder de vermogensgrens zat, kon deze volgens de fiscus niet opnieuw huurtoeslag krijgen omdat de huur intussen boven die 720 euro ligt.

De Raad van State oordeelde afgelopen zomer echter dat huurders in zulke gevallen toch opnieuw recht hebben op huurtoeslag, in een zaak die door een gedupeerde huurder was aangespannen.

Hoeveel mensen benadeeld zijn, is niet duidelijk. Volgens Marcel Trip van de Woonbond "is het heel moeilijk om hier een getal aan te hangen." Mogelijk gaat het om honderden en misschien wel duizenden gedupeerde huurders. In het ergste geval moesten mensen verhuizen omdat ze de huur niet zonder toeslag konden opbrengen, zegt Trip.

De CDA-Kamerleden Pieter Omtzigt en Erik Ronnes hebben minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Snel (Financiën) gevraagd of de Belastingdienst in dit soort gevallen nog steeds ten onrechte weigert huurtoeslag opnieuw toe te kennen, en hoeveel huurders er zijn gedupeerd.

Ook Belastingdienst weet het niet

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Financiën is ook bij de Belastingdienst niet duidelijk om hoeveel huurders het gaat. "Dat hebben we niet met één of twee uur werk uit de systemen", zegt hij. Wel volgt de Belastingdienst volgens de woordvoerder de geldende wet- en regelgeving.

Dat betekent dat sinds de uitspraak van de Raad van State, afgelopen zomer, huurders weer huurtoeslag krijgen als hun vermogen tijdelijk te hoog is geweest, en hun huur in de tussentijd steeg tot boven de 720 euro.

Hoe er omgesprongen wordt met gedupeerde huurders van vóór de uitspraak deze zomer is nog niet duidelijk. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat daarover nog tussen de ministeries overlegd moet worden.

Kinderopvangtoeslag

De Belastingdienst ligt al onder vuur omdat een grote groep ouders de kinderopvangtoeslag ten onrechte kwijtraakte. De fiscus wilde in de zaak lang niet toegeven dat de dienst fout zat, terwijl ouders in grote financiële problemen kwamen.

Afgelopen zomer beloofde staatssecretaris Snel dat ouders in deze zaak een schadevergoeding krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl