Vlaanderen wil Nederlandse studenten weren: 'Geen meerwaarde'
De Vlaamse regering wil minder buitenlandse studenten toelaten tot de opleidingen Geneeskunde en Diergeneeskunde. Dat staat in het nieuwe regeerakkoord dat begin van de week gepubliceerd is. De maatregel treft vooral de Nederlandse studenten. Van de eerstejaarsstudenten Diergeneeskunde in Antwerpen komt bijna 60 procent uit Nederland.
Het Vlaamse parlement pleitte vorig jaar al voor het verminderen van het aantal Nederlandse studenten. Veel jongeren die vanwege de numerus fixus niet toegelaten worden tot Diergeneeskunde in Utrecht, schrijven zich in voor dezelfde studie in België. Daar moet dus een einde aan komen, vindt Koen Daniëls van de Vlaamse coalitiepartij N-VA.
Hij snapt de Nederlandse studenten maar al te goed, maar het moet natuurlijk wel in evenwicht blijven, zei Daniëls in het NOS Radio 1 Journaal. "In Vlaanderen doen 714 Nederlanders de studie Diergeneeskunde. In Nederland hebben ze in Utrecht 225 plaatsen." En dat is volgens Daniëls meer dan genoeg, omdat er simpelweg niet meer banen voorhanden zijn.
Geen meerwaarde
Daarnaast keren de meeste Nederlandse studenten na hun studie weer terug naar Nederland. Daniëls vindt het dan ook niet wenselijk dat de Vlaamse belastingbetaler opdraait voor de studiekosten van een Nederlandse student, die uiteindelijk in eigen land aan het werk gaat. "Dan heeft het voor ons geen enkele meerwaarde", zei hij.
Studeren in Vlaanderen is veel goedkoper dan in Nederland.
Jasper Kars van stichting Nederlandse Wereldwijde Studenten is het niet eens met de plannen van de Vlaamse regering. "Nederlandse studenten moeten de kans hebben om binnen de Europese Unie naar elk land te gaan om daar te studeren", zei hij. "Dat geldt ook voor buitenlandse studenten die in Nederland willen studeren."
Hij heeft er wel een verklaring voor dat Nederlandse studenten naar Vlaanderen trekken als ze in Nederland niet worden uitgeloot. "Studeren in België is ook goedkoper", zei hij. "Het collegegeld bedraagt zo'n 900 euro, terwijl het in ons land rond de 2000 euro ligt."
Overschot
Op de Universiteit Antwerpen, waar de meeste Nederlanders de studie Diergeneeskunde volgen, staan ze wel achter het beleid. "Op die manier voorkom je een overschot aan toekomstige dierenartsen. Een afgestudeerde dierenarts kan moeilijk een ander beroep uitoefenen", zei woordvoerder Peter De Meyer.
Van de 176 eerstejaarsstudenten komen er 104 uit Nederland. Wat opvalt volgens De Meyer is dat Nederlandse studenten laag scoren. Het overgrote deel van de student had een herkansing nodig om over te gaan naar het volgende jaar. Om een beter beeld van de studie te geven, heeft de universiteit dit jaar een niet-bindende ijkingstoets ingevoerd.
Ambassadeurs
De numerus fixus-maatregel betekent volgens Daniëls niet dat er helemaal geen Nederlandse studenten in Vlaanderen meer kunnen studeren. "Voor alle andere opleidingen blijven ze welkom. Het zijn toch goede ambassadeurs voor Vlaanderen."