NOS NieuwsAangepast

In twee jaar drie doden en miskraam door listeriabacterie in vleeswaren

De afgelopen twee jaar zijn drie mensen om het leven gekomen en heeft een vrouw een miskraam gekregen door een listeriabesmetting in vleeswaren, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

In totaal zijn twintig mensen besmet geraakt met deze specifieke bacterie, die zo goed als zeker afkomstig was van de fabriek Offerman in Aalsmeer. Voor het eerst heeft het RIVM de bron van een besmetting kunnen vinden dankzij een nieuw dna-onderzoek.

De vleeswaren lagen in winkels bij onder andere de Jumbo, maar via groothandel Sligro bijvoorbeeld ook in veel bedrijfskantines. Gisteravond werd bekend dat vleeswaren op grote schaal worden teruggeroepen omdat ze besmet kunnen zijn met de listeriabacterie. Deze bacterie kan gevaarlijk zijn voor verzwakte mensen en zwangeren.

Per jaar zijn er ongeveer tachtig meldingen van patiënten waarbij de listeriabacterie is gevonden. Er is een meldplicht voor de ziekte, op deze manier kan het RIVM het aantal besmettingen in de gaten houden.

Voor het eerst konden deze twintig gevallen, door een nieuwe onderzoeksmethode, met elkaar in verband worden gebracht. Het RIVM ontdekte dat deze besmettingen werden veroorzaakt door een bacterie met hetzelfde genetische materiaal.

Het RIVM vroeg toen aan de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, de NVWA, om in hun bestanden te kijken of precies datzelfde genetische materiaal daar ook in voorkwam. Dat was het geval, bij monsters uit fabriek Offerman.

Offerman kan naar eigen zeggen nog niet op de sterftegevallen reageren. "Ik heb daar onvoldoende informatie over, daar kan ik dus ook niks over zeggen", zegt Arjen Vonk, de directeur van het bedrijf.

Extra inspecties

Het was bij de NVWA al eerder bekend dat er vermoedelijk wat mis was bij vleeswarenleverancier Offerman. Volgens een woordvoerder van de Voedsel- en Warenautoriteit zijn er de afgelopen maanden extra inspecties uitgevoerd bij het bedrijf.

"Wij stonden niet onder verscherpt toezicht", zegt Vonk. Wel heeft het bedrijf na interne kwaliteitsinspecties "zaken" gemeld bij de NVWA.

De toezichthouder droeg Offerman op om extra maatregelen te nemen. Daar is wel gehoor aan gegeven, maar dat heeft niet genoeg geholpen. "Ze hebben bijvoorbeeld extra hygiënemaatregelen genomen voor de productielijn, extra monsters genomen. Maar dat had onvoldoende effect", zegt een woordvoerder van de NVWA.

Vonk zegt "eigenlijk direct gereageerd" te hebben "op het moment dat we vaststelling hebben kunnen doen in onze kwaliteitscontroles".

Volgens de directeur van Offerman is er nauw samengewerkt met de NVWA:

Directeur van Offerman: 'We versnijden meer dan 100.000 kilo vlees per week'

Vleesleverancier Offerman roept alle voorverpakte vleeswaren terug die in zijn fabriek in Aalsmeer zijn gesneden en verpakt. Het gaat bijvoorbeeld om voorverpakte kipfilet, achterham en bacon.

Die vleesproducten zijn onder meer in supermarkten van Jumbo en Aldi terechtgekomen. Jumbo roept 135 verschillende vleeswaren terug. Hier is de hele lijst te vinden. Bij Aldi gaat het om 4 producten.

Bedrijfskantines en restaurants

Ook in bedrijfskantines en restaurants door heel het land is de terugroepactie van Offerman merkbaar. Zij zullen geen of minder gesneden vleeswaren verkopen. Dat komt omdat hun leveranciers, groothandels Sligro, Bidfood en Versunie, vlees van Offerman massaal terugroepen.

Bij Sligro gaat het om 168 verpakte artikelen (hier de hele lijst), bij Bidfood om 149 'artikelnummers'. Versunie zegt dat de terugroepactie ongeveer 325 van hun klanten raakt. "Dat zijn buurtwinkels, rijdende winkels en recreatiebedrijven", zegt directeur Peter Kaandorp. Hij wist niet dat er problemen waren bij Offerman, al merkte hij wel dat de leveringen deze week niet altijd goed gingen. Niet alles wat hij bestelde, werd geleverd.

Minister Bruins is geschrokken van de gebeurtenissen en hij vindt het vreselijk dat er mensen zijn overleden. "Het is goed dat de producent bekend is en dat daar maatregelen zijn genomen", voegt hij eraan toe. De minister vindt dat je in het algemeen kunt zeggen dat het eten in Nederland veilig is, al is volgens hem 100 procent veiligheid nooit te geven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl