Starship van SpaceX
NOS Nieuws

Musk presenteert ruimtevaartuig voor maan en Mars

Ruimtevaartpionier Elon Musk heeft het ruimtevaartuig gepresenteerd waarmee hij mensen naar de maan en Mars wil sturen. Het prototype Starship van zijn bedrijf SpaceX is bijna 50 meter hoog, 9 meter breed en moet ruimte bieden aan honderd mensen.

Musk presenteerde Starship op zijn lanceerbasis in aanbouw in Boca Chica, Texas. Het ziet eruit als een roestvrijstalen kogel met twee vinnen aan de onderkant en drie motoren. De presentatie werd gehouden op de elfde verjaardag van de eerste lancering van zijn Falcon, de eerste commerciële ruimteraket.

Starship zal gelanceerd worden op een enorm grote draagraket, de Super Heavy. Die combinatie zal groter zijn dan recordhouder Saturnus V, waarmee de Apollo-astronauten naar de maan werden geschoten.

Ruimtevaart moet net als luchtvaart worden.

Elon Musk

Het zal mogelijk worden het ruimtevaartuig te hergebruiken doordat het rechtopstaand kan landen. Volgens Musk is dat de enige manier om ruimtevaart rendabel te krijgen.

"Ruimtevaart moet net als luchtvaart worden", legt hij uit. "Een vliegtuig gebruik je ook meerdere keren, net als de meeste andere vervoersmiddelen: een vliegtuig, een auto, een paard of een fiets zijn allemaal te hergebruiken. Als je voor elke reis een nieuw vliegtuig moet gebruiken, kunnen maar weinig mensen dat betalen."

Bekijk hier de presentatie van het nieuwe ruimtevaartuig:

Musk komt met nieuw ruimtevaartuig: 'We moeten bewustzijn buiten aarde vergroten'

Een andere innovatie is dat Starship in de ruimte kan worden bijgetankt.

Het is de bedoeling dat Starship in een of twee maanden een proefvlucht maakt van zo'n 20 kilometer hoogte. Binnen een half jaar moet een hoogte van 200 kilometer kunnen worden gehaald, waarmee het officieel een ruimtevlucht is.

Een illustratie van Starship

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl