Honderden mensen in de rij voor het Hôtel des Invalides
NOS NieuwsAangepast

Honderden mensen in de rij voor afscheid Jacques Chirac

Bij het Hôtel des Invalides in Parijs staan honderden mensen in de rij om afscheid te nemen van Jacques Chirac. Volgens de traditie ligt de overleden oud-president daar opgebaard en kunnen de Fransen er afscheid van hem nemen.

Dat gebeurt in groten getale, ondanks de regen:

Fransen nemen afscheid van oud-president Jacques Chirac

De afgelopen dagen konden belangstellenden al een condoleanceregister tekenen in het Élysée-paleis en het stadhuis van Parijs. Ook daar kwamen zo veel mensen op af dat er lange rijen ontstonden.

Maandag zal de doodskist met een militaire ceremonie naar een kerk worden overgebracht voor een uitvaartmis. Daarbij zal niet alleen president Macron aanwezig zijn, maar ook alle nog levende oud-presidenten van Frankrijk: François Hollande, Nicolas Sarkozy en Valéry Giscard d'Estaing.

Poetin komt ook

De uitvaartmis wordt gehouden in de Saint-Sulpice, een van de grootste kerken in de Franse hoofdstad. Naast bekenden en familieleden worden daar internationale gasten als de Duitse president Steinmeier, premier Michel van België en EU-voorzitter Juncker verwacht.

Ook regeringsleiders waarmee Chirac heeft samengewerkt komen langs, zoals oud-bondskanselier Schröder en de Spaanse oud-premier Zapatero. De Russische president Poetin komt eveneens, die roemde de overleden Chirac als een goede vriend.

Montparnasse

Na de mis wordt Chirac in besloten kring begraven op de begraafplaats van Montparnasse. Hij wordt bijgezet in het graf van zijn dochter Laurence, die in 2016 op 58-jarige leeftijd overleed aan een hartaanval.

Macron heeft maandag uitgeroepen tot een dag van nationale rouw. Dit weekend wordt bij voetbalwedstrijden een minuut stilte in acht genomen voor Chirac, die donderdag op 86-jarige leeftijd overleed.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl