Nyck de Vries
NOS Sport

Waarom is Formule 1 voor Nyck de Vries een doodlopende weg?

  • Louis Dekker

    verslaggever F1

  • Louis Dekker

    verslaggever F1

Nyck de Vries heeft het kampioenschap in de Formule 2 bijna binnen. In Sotsji kan hij komend weekend de titel grijpen, maar de Fries heeft zijn Formule 1-droom al in de ijskast gezet. Geen enkel team wil hem. De Vries stapt daarom na dit seizoen over naar de minder prestigieuze elektrische raceklasse Formule E.

De 24-jarige Nederlander tekende deze maand een contract bij Mercedes EQ, niet te verwarren met de F1-renstal van vijfvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton en Valtteri Bottas. De Vries ziet het niet als een stap terug. "Ik ben dankbaar dat ik deze kans krijg. Ik had weinig bedenktijd nodig. Dit is een goede carrièrestap."

Autosportladder

Het had heel anders kunnen lopen voor De Vries. De FIA omschrijft de Formule 2 graag als 'opstapklasse' richting het grote werk: de Formule 1. De mondiale autosportkoepel vindt het ook meer dan wenselijk dat een kampioen promoveert. Dat geeft het kampioenschap immers bestaansrecht.

Het ideale FIA-scenario is een autosportladder: coureurs die na het karten in de Formule 4 beginnen, klimmen bij elke titel automatisch een trapje omhoog richting de koningsklasse.

Maar dan moet er wel plek zijn. Het probleem voor De Vries was dat bijna alle stoeltjes in de F1 vergeven waren. En zo niet? Dan waren er wel andere argumenten en factoren die hem buitenspel zetten.

Weinig opties

Mercedes, Ferrari en Red Bull Racing waren bij voorbaat te hoog gegrepen. Nog nooit stroomde een Formule 2-kampioen meteen door naar een topteam. Ook middenmoter Racing Point was geen optie. De renstal drijft op de miljoenen van Lawrence Stroll, de vader van coureur Lance. Sergio Perez was ook al bevestigd voor 2020.

Hoeveel seizoenen zit De Vries al in de Formule 2? Drie? Ja, dat weegt ook mee.

Red Bull-teambaas Christian Horner

Bij Williams maakte De Vries geen schijn van kans. De Britse renstal neemt weliswaar afscheid van Robert Kubica, maar de vervanger staat al klaar. Letterlijk: de Canadees Nicholas Latifi is al test- en reserverijder en bewijst dat een F2-titel helemaal niet noodzakelijk is. Met dank aan diepe sponsorzakken is de nummer twee in het kampioenschap al op een haar na rond.

Renault is bezet: Daniel Ricciardo blijft en Esteban Ocon vervangt Nico Hülkenberg. Teambaas Cyril Abiteboul vindt het slecht dat de aanstaande F2-kampioen niet promoveert. "Het is het oude liedje: er zijn niet genoeg stoeltjes. We hebben maar tien F1-teams. Twaalf zou veel beter zijn. Dan kun je talenten een kans geven. Nu vallen ze tussen wal en schip."

Ook bij Toro Rosso zaten ze niet op de Vries te wachten. Het opleidingsteam van Red Bull Racing vist alleen naar talenten uit de eigen kweekvijver. Max Verstappens teambaas Christian Horner is bovendien kritisch over De Vries. "Hoeveel seizoenen zit hij al in de F2? Drie? Ja, dat weegt ook mee. Bovendien wordt hij kampioen in een seizoen dat niet denderend is." Nee, Horner is niet onder de indruk van het deelnemersveld.

Voormalig oogappel

Pikant is de reactie van McLarens teambaas Zak Brown. De Vries was immers McLaren-junior van 2010 tot 2018. Hij werd er klaargestoomd voor een F1-zitje, maar Brown zette hem subiet aan de kant toen oogappel Lando Norris doorbrak.

Nyck de Vries (tweede van links) bij de presentatie van het E-team van Mercedes

Uitgerekend Brown steekt nu de loftrompet. "Nyck is een excellente coureur. Fijn dat hij een topplek in de Formule E krijgt. Ik hoop dat hij daar kan 'shinen'. Bij ons was geen plek."

Bij Alfa Romeo-teambaas Frederic Vasseur ook niet. "Ik ken Nyck al lang. Op de kartbaan vloog hij. Een fantastische jongen, maar ik had hem niets te bieden."

De Vries' laatste hoop was Guenther Steiner, maar ook bij de Haas-teambaas was solliciteren zinloos. "Nyck heeft nooit F1 gereden. Wij zijn een jong team en wilden iemand met ervaring. Nyck is vast een goede rijder, maar hij heeft niet wat we nodig hebben."

Steiner benadrukt dat Formule1 keihard is. "Er is niet voor iedereen plek. Ik ben blij dat Nyck zijn carrière elders kan voortzetten."

Toto Wolff: 'Zeg nooit nooit'

Is de Formule 1 daarmee een gesloten boek voor Nyck de Vries? "Zeg nooit nooit", zegt Toto Wolff, die het team van Mercedes runt. "We gaan Nyck en teamgenoot Stoffel Vandoorne ook gebruiken voor grand prix-simulatorwerk."

"Ze horen bij onze familie. Beide coureurs verdienen in mijn ogen een plek in de Formule 1. Ze zouden er prima overeind kunnen blijven, maar de kansen liggen daar nu eenmaal niet voor het oprapen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl