Rovana Plumb
NOS Nieuws

Europees Parlement wijst Eurocommissarissen met een luchtje de deur

  • Bert van Slooten

    redacteur Brussel

  • Bert van Slooten

    redacteur Brussel

De nieuwe Hongaarse en Roemeense Eurocommissarissen zullen als het aan het Europees Parlement ligt niet aantreden. "Er is te veel twijfel", zegt PvdA-Europarlementariër Lara Wolters.

Wolters is lid van de commissie die moet beoordelen of nieuwe commissarissen vrij en onafhankelijk hun werk kunnen doen. Bij 24 commissarissen is dat het geval, maar bij de Hongaar László Trócsányi en de Roemeense Rovanna Plumb is de commissie daar niet zeker van.

Lening

Bij Plumb, die de nieuwe commissaris voor Transport moet worden, zijn er vragen over een lening die ze net voor de Europese verkiezingen heeft ontvangen. Die 168.440 euro werd gedoneerd door een ondernemer uit de toeristische industrie.

De Roemeense kandidate kon tijdens de ondervraging door de commissie niet zeggen waar het geld voor bedoeld was en of er tegenprestaties worden verwacht. Ze zei dat een ondernemer volgens de Roemeense wet een dergelijk bedrag mag doneren. Het geld heeft ze naar eigen zeggen aan haar partij gegeven. Onduidelijk bleef wat er daarna mee is gebeurd.

László Trócsányi (r) naast de Hongaarse premier Orbán

Bij de Hongaarse kandidaat Trócsányi, die de portefeuille Nabuurschap en Uitbreiding zou krijgen, ging het vooral over zijn advocatenkantoor in Boedapest. Trócsányi was in het verleden minister van Justitie onder de omstreden premier Orbán. Een medewerker van zijn kantoor was toen zijn speciale adviseur.

Dat kantoor draagt nog steeds zijn naam, maar onduidelijk is of Trócsányi nog steeds aan dat kantoor verbonden is. Tijdens het verhoor zei hij al jaren niks meer te doen voor de advocatenpraktijk. Op vragen van de commissieleden of hier sprake is van belangenverstrengeling, reageerde de Hongaarse kandidaat geërgerd. "Hij snapt het probleem niet", aldus commissielid Wolters.

Nieuwe kans

Het is nu aan Ursula von der Leyen, de voorzitter van de nieuwe Europese Commissie, om te kijken wat er verder gaat gebeuren. De twee kunnen alsnog worden goedgekeurd, maar dan moeten ze wel opheldering geven over de lening en de banden met het advocatenkantoor.

Kunnen ze dat niet, dan worden ze volgende week niet gehoord tijdens de speciale hoorzittingen en moet Von der Leyen op zoek naar nieuwe commissarissen.

De extra controle op belangenverstrengeling is vijf jaar geleden bedacht, nadat tijdens de hoorzitting met de Spaanse Eurocommissaris Canete was gebleken dat zijn familie veel financiële belangen had in de oliesector.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl