NOS Sport

ZDF-reportage legt epogebruik Keniaanse atleten bloot

ZDF onthult met verborgen camera: epo in Keniaanse atletiek

Julius Kirwa twijfelt geen moment. Natuurlijk steekt de bondscoach van de Keniaanse atletiekploeg zijn handen ervoor in het vuur: er wordt geen doping gebruikt door zijn pupillen. "Mijn team is clean. Er zijn heel veel testen gedaan en ik verzeker je dat de ploeg honderd procent schoon is."

De reportage van ZDF-verslaggever Markus Harm geeft - luttele dagen voordat de WK atletiek in Doha losbarsten - een ander beeld. Een ontluisterend beeld zelfs. Hij slaagde erin om met een verborgen camera vast te leggen hoe twee leden van de Keniaanse selectie - een man en een vrouw - epo geïnjecteerd krijgen. Rechtstreeks in de ader. Drie weken voor de WK.

Normale gang van zaken

Een arts, die anoniem wenst te blijven, bevestigt dat het om epo gaat. Een korte toelichting volgt. "Ze gebruiken het nooit vlak voor een belangrijke wedstrijd, maar alleen in trainingsperioden. De atleten krijgen er een groter uithoudingsvermogen door en kunnen daardoor harder trainen. Dat geeft ze een voordeel ten opzichte van de concurrentie."

Het is een normale gang van zaken, verzekert hij Harm, die de epo-beelden heeft geschoten in het op hoogte gelegen hardloop-eldorado Eldoret. "Van de huidige nationale ploeg heb ik acht atleten onder mijn hoede", vertelt de arts.

Ze nemen een flink risico, als Barnabas Korir van de Keniaanse atletiekbond geloofd mag worden. "We zorgen ervoor dat onze atleten de regels volgen. Ze kennen alle internationale voorschriften en zijn meerdere keren getest. Ze weten ook wat de consequenties zijn bij dopinggebruik: je wordt uit het team gegooid en zal nooit meer de kleuren van Kenia dragen."

Nauwe band

De praktijk is weerbarstiger. Corruptie is het land niet vreemd. Er blijkt een nauwe band te bestaan tussen de nationale atletiekfederatie Athletics Kenya en het nationale antidopingagentschap ADAK, zoals een voormalig medewerker van het ADAK uit de doeken doet.

"Ze werken samen en verdienen daar geld mee. Zodra er doping in het spel is, worden de testresultaten verdonkeremaand, zodat de atleet niet tegen een schorsing aan kan lopen. De atleten of hun managers moeten daarvoor betalen."

Athletics Kenya noch ADAK wil reageren op de bevindingen van ZDF-journalist Harm. Brett Clothier wel. Hij is hoofd van de Unit Integriteit Atletiek, een onafhankelijke orgaan dat twee jaar geleden door de internationale atletiekfederatie IAAF in het leven is geroepen om corruptie tegen te gaan.

Stapje verder

"Dit zijn zeer ernstige aantijgingen", erkent de Australiër. "We zijn ook niet zo naïef om te denken dat dergelijke problemen en corruptie niet bestaan. Helaas is er nog steeds een grote zwarte markt voor dopingproducten in Kenia en blijkbaar gebruiken ook de topsporters. We zullen het zeker onderzoeken."

Clothier gaat zelfs nog een stapje verder "Er zijn vijf zogenaamde categorie A-landen. Dat zijn landen met grote dopingproblemen die aan zeer strikte regels en voorschriften van onze kant moeten voldoen. Kenia is er één van en als ze zich niet aan de voorschriften houden, kan de IAAF het land volledig schorsen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl