Succesje bij natuurherstel in de Noordzee: vier baby-oesters gevonden
De oesters die vorig jaar zijn uitgezet op de Borkumse Stenen, ten noorden van Schiermonnikoog, hebben nakomelingen gekregen. Tijdens een expeditie van Stichting Duik de Noordzee Schoon zijn vier baby-oesters gevonden in de onderzoekskooien van het Wereld Natuur Fonds (WNF) en ARK Natuurontwikkeling.
"Het is een best-case scenario, want het betekent dat de oesterbank zich op natuurlijke wijze kan uitbreiden", aldus Stephanie Verbeek, hoofd van de unit oceanen van het WNF in het NPO Radio 1-programma Vroege Vogels.
Platteoesterbanken kwamen vroeger op grote schaal voor in de Noordzee, maar de diertjes zijn bijna allemaal verdwenen door overbevissing, ziektes en koude winters.
In deze video zie je hoe de oesters werden uitgezet op de plek waar nu de nakomelingen zijn geboren.
Bij de Borkumse Stenen heeft het WNF in 2018 zo'n 80.000 oesters geplaatst. Daarnaast werden negen 3D geprinte rifstructuren van zandsteen en vier onderzoekskooien met oesters afgezonken.
Volgens de onderzoekers gaat het goed met de uitgezette oesters in de kooien. Ze liggen er nog en ze zijn flink gegroeid, schrijft Omroep Zeeland.
Het Wereld Natuurfonds noemt oesterbanken goed voor de biodiversiteit en waterkwaliteit in de Noordzee. Ze vormen kraamkamers voor andere diersoorten, die op hun beurt weer dienen als voedsel voor andere dieren.
Ook natuurorganisatie ARK is blij met de babyoesters. Het is volgens hen een hoopvol teken om ook voor de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust schelpdierbanken terug te brengen. Ook bij Brouwersdam zijn oesters uitgezet en hoewel de broedjes al fors gegroeid zijn, zijn er nog geen nieuwe baby-oesters aangetroffen.
In deze video zie je hoe onderzoekers proberen om meer oesters in de Noordzee te krijgen: