Dichten radioactief lek mislukt weer
Medewerkers van de kerncentrale in Fukushima zijn er opnieuw niet in geslaagd een radioactief lek te dichten. Door het lek stroomt vervuild water uit een reactorgebouw de zee in.
Gisteren werd geprobeerd de scheur van 20 centimeter te dichten door beton te storten, maar dat werkte niet omdat het beton verdund werd door het water.
Vandaag werd het lek vol zaagsel, krantensnippers en polymeren gespoten. Deze stof kan grote hoeveelheden water absorberen en zet snel uit, maar het water werd nog niet gestopt.
Geen andere lekken
De medewerkers van de centrale hebben de hoop nog niet opgegeven en hopen dat de mix met polymeren alsnog het water zal tegenhouden. Ze wachten nog een dag om te kijken of de methode aanslaat.
Experts denken overigens dat de schade in zee beperkt blijft, omdat het vuile water snel wordt verdund in de oceaan.
Bovendien heeft de exploitant van de centrale, TEPCO, na een inspectie vastgesteld dat er geen andere lekken zijn. Daardoor is nu duidelijk dat het water maar via een één route naar zee stroomde.
Medewerkers gevonden
In de kerncentrale Fukushima zijn de lichamen gevonden van twee vermiste medewerkers. Ze waren daar op 11 maart aan het werk, toen Japan werd getroffen door een zware aardbeving en tsunami.
Het gaat om twee medewerkers van 21 en 24 jaar die aan het werk waren in de controlekamer van een van de reactors. De lichamen werden gevonden in de kelder van een turbinegebouw. TEPCO vermoedt dat de twee daar na de aardbeving naartoe zijn gevlucht.
De lichamen waren woensdag al ontdekt, maar eerst moest de familie van de twee op de hoogte worden gesteld. Ook moesten de lichamen gereinigd worden, omdat ze al die tijd zijn blootgesteld aan hoge doses straling.
Dodental
Het dodental is opgelopen tot 12.000. Tachtig procent van de slachtoffers is geïdentificeerd. Er worden nog meer dan 15.000 mensen vermist in Japan, zij zijn vermoedelijk niet meer in leven.