Jaarlijks duizenden doden door sepsis, problemen met herkenning
Het kan beginnen met een wondje en eindigen met de dood: de aandoening sepsis, ook wel bloedvergiftiging genoemd. Artsen en ex-patiënten vinden dat er te weinig aandacht is voor het ziektebeeld. En dat moet veranderen, want jaarlijks overlijden ten minste 3500 mensen aan sepsis, stelt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).
Sepsis is een reactie van het lichaam op een infectie en kan leiden tot beschadiging van weefsel en uitval van organen. De boosdoeners zijn bacteriën, virussen en schimmels die met name via de longen, maar ook via wondjes of urinewegen het lichaam kunnen binnenkomen.
Sepsis is te herkennen aan deze symptomen:
Wie eenmaal een ontsteking heeft en sepsis heeft opgelopen, moet snel handelen. Ieder uur dat een patiënt geen antibiotica krijgt toegediend, verhoogt de kans op overlijden. "Het moet echt snel herkend worden, het is op dat moment belangrijk om de doorbloeding te ondersteunen, zuurstof aan te bieden en een gerichte behandeling voor de infectie op te zetten", zegt Karin Kaasjager, hoogleraar acute geneeskunde UMC Utrecht in het NOS Radio 1 Journaal.
Toch is vooral het herkennen van sepsis het grote probleem; zowel patiënten als artsen hebben het niet altijd door. Kaasjager wijt dat aan de symptomen, die niet meteen alarmbellen doen afgaan.
Wakker op de intensive care
Dat weten ex-patiënten maar al te goed. Vandaag kwamen ze bijeen op een lotgenotendag. "Ik dacht dat ik de griep had en ging met een paracetamol op de bank liggen, in de hoop dat ik me later beter zou voelen, en toen werd ik 13 uur later wakker op de intensive care", zegt een vrouw.
Bekijk hier meer ervaringen van ex-patiënten:
Bij ex-patiënt Idelette Nutma begon het met een griepje en antibiotica die niet goed werkte. "Daarna ging ik heel snel achteruit, toen ben ik op de intensive care beland en hebben ze me gelukkig kunnen redden."
Het gebrek aan voldoende kennis over de gevaren van sepsis heeft Nutma ertoe doen besluiten een informatiewebsite op te zetten. "Mensen moeten erop gewezen worden wat de vroege signalen zijn van sepsis."
Meer aandacht
Meer aandacht in de samenleving voor sepsis zou kunnen helpen, zegt ook hoogleraar Karin Kaasjager: "Er overlijden ontzettend veel mensen door sepsis, maar met z'n allen hebben we er weinig aandacht voor. Dit is anders bij hart- en vaatziekten, daar hebben we veel makkelijker een gesprek over. Het is dus belangrijk dat patiënten hun ervaringen delen, waardoor mensen sneller aan de bel trekken."
Ook bij opleidingen moet er meer aandacht voor bloedvergiftiging komen. "Wij moeten daar alert op zijn. Hoe herkennen we dit op tijd en hoe moeten we dan handelen, daar moeten we bij de opleiding meer aandacht voor krijgen. En op de werkvloer ook."
Minister Bruins voor Medische Zorg heeft afgelopen zomer steun toegezegd voor een nationaal actieplan om sepsis beter te behandelen.