Ernest Louwes kwam in 2009 op vrije voeten
NOS NieuwsAangepast

Rechercheteam erkent fouten in Deventer moordzaak

Bij het onderzoek naar de zogenoemde Deventer moordzaak zijn fouten gemaakt. Dat zeggen betrokken rechercheurs in een interview met de Stentor dat morgen wordt gepubliceerd. Het rechercheteam blijft er wel van overtuigd dat Ernest Louwes de dader is.

In de Stentor doen onder anderen de leider van het onderzoek en een rechercheur hun verhaal. Ook komt advocaat-generaal Diederik Aben, die op verzoek van de Hoge Raad onderzoek doet naar herziening van de zaak, aan het woord.

De rechercheurs reageren voor het eerst op kritiek op het onderzoek naar de dood van de weduwe Jacqueline Wittenberg, maandag precies twintig jaar geleden.

"Je hebt nu eenmaal toprechercheurs en mindere goden", zegt de toenmalige onderzoeksleider Jaap Visscher over de fouten die zijn gemaakt in de Stentor. "We zouden het nu heel anders hebben aangepakt."

Volgens advocaat-generaal Aben werd de schouwarts na de moord weggestuurd waardoor de temperatuur van het slachtoffer niet kon worden gemeten. Er kon daardoor niet worden vastgesteld wanneer de weduwe was overleden. Dit is van belang in verband met het alibi van Louwes.

Onderzoeksleider Jaap Visscher zegt daarover dat de collega's waarschijnlijk hebben gedacht dat er niet te veel met het lichaam gerommeld mocht worden omdat er dan mogelijk sporen verloren zouden gaan.

In maart van dit jaar berichtte de Volkskrant al dat er een cd-rom is opgedoken met ontlastend materiaal voor Louwes. Op de cd-rom staat onder meer een concept-proces-verbaal dat afwijkt van het proces-verbaal dat tijdens het proces is gebruikt. Dit zou aantonen dat de technische recherche heeft gerommeld met het bewijs.

Tunnelvisie

Ernest Louwes heeft altijd ontkend dat hij de dader is. Zijn advocaat, Geert-Jan Knoops, begrijpt niet dat de rechercheurs zijn cliënt als dader blijven aanwijzen. "Het is niet met elkaar te rijmen dat je erkent dat er op een cruciaal moment, het vaststellen van het tijdstip van overlijden, is geblunderd, maar dat je wel aan de dader blijft vasthouden. Dit geeft alleen maar aan dat ze in een tunnelvisie hebben gezeten."

Het is niet de eerste keer dat Knoops het rechercheteam een tunnelvisie verwijt. Rechercheur Wormgoor spreekt in de krant tegen dat er sprake was van een tunnelvisie. "We hebben andere opties onderzocht en uitgesloten. Louwes bleef over."

Knoops heeft in 2013 om herziening van de zaak gevraagd. Naar herziening wordt nog altijd onderzoek gedaan. Omdat dit onderzoek vast dreigt te lopen heeft de Hoge Raad aan een coldcaseteam in Amsterdam gevraagd om het dna-bewijs opnieuw te bekijken.

Aaneenschakeling van blunders

Het NFI heeft destijds vastgesteld dat het dna door geweld op de blouse van de weduwe terecht is gekomen. Dit is door Engelse deskundigen bevestigd. Advocaat Knoops heeft het materiaal nu aan Amerikaanse experts voorgelegd.

Volgens Knoops versterken de uitspraken van de rechercheurs in de Stentor zijn conclusie dat deze zaak heropend moet worden. "De Deventer moordzaak is vanaf het begin een aaneenschakeling van blunders geweest."

Volgens de advocaat heeft Louwes zelf verbijsterd gereageerd op het bericht in de Stentor. "Je moet niet vergeten dat deze zaak al dateert uit 1999. Na al die jaren is dit best schokkend."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl