Myron Boadu juicht na zijn gelijkmaker tegen Partizan Belgrado

AZ knokt zich met tien man naar gelijkspel bij Partizan Belgrado

AZ is de Europa League begonnen met een gelijkspel bij Partizan Belgrado. Na een vroege rode kaart voor Jonas Svensson knokten de Alkmaarders zich terug in de wedstrijd: 2-2.

AZ kende een uitstekende start. Uit de eerste de beste, heerlijke aanval schoot Myron Boadu maar net voorlangs en zes minuten later was het wel raak na een fraaie counter.

De aanval begon bij Fredrik Midtsjø en via Oussama Idrissi en Boadu kwam de bal bij Calvin Stengs die simpel binnen kon tikken.

Myron Boadu (midden) en Calvin Stengs knuffelen na de voorsprong

AZ tikte de bal zorgeloos rond en de Serviërs hadden weinig in te brengen, maar na een klein half uur was het feest voorbij. Jonas Svensson duwde de doorgebroken Takuma Asano naar de grond en kreeg de rode kaart. De daaropvolgende vrije trap belandde in de muur.

Vlak voor rust kwam Partizan alsnog op gelijke hoogte. In duel met Stijn Wuytens ging spits Umar Sadiq gretig naar het gras en scheidsrechter Marco Guida trapte erin: de bal ging op de stip. Bibras Natcho schoot vanaf elf meter onberispelijk raak.

Servische duimschroeven

Na de rust draaiden de Serviërs de duimschroeven verder aan en doelman Marco Bizot hield de doorgebroken Asano van de 2-1 af. De Japanner kopte even later net naast en Natcho schoot maar net over.

AZ kon alleen nog maar tegenhouden en dat ging precies een kwartier goed. Sadiq ontsnapte aan de AZ-defensie en schoot op de paal, in de rebound schoot Natcho van afstand raak: 2-1.

Dat alles tot grote vreugde van de twintigduizend kinderen op de tribune. Vanwege een UEFA-straf mochten alleen kinderen tot 14 jaar bij de wedstrijd zijn.

Alleen maar kinderen op de tribune bij Partizan Belgrado-AZ

AZ leek rijp voor de sloop, maar de duizenden kinderkelen verstomden vijf minuten later bij de onverwachte Alkmaarse gelijkmaker. Stengs stuurde Boadu met een mooie pass weg en die schoof de bal koel onder doelman Vladimir Stojkovic door.

Partizan leek van slag en de Servische druk nam af. Toch kwam AZ nog goed weg bij kansen van Asano en de invallers Seydouba Soumah en Lazar Markovic.

In de andere wedstrijd in groep L boekte Manchester United een 1-0 thuiszege op FC Astana.