NOS Sport

Volleybalsters kansloos onderuit tegen Turkije in kwartfinales EK

Volleybalsters kansloos onderuit in en tegen Turkije

Voor de Nederlandse volleybalsters is het EK geëindigd in de kwartfinales. Tegen gastland Turkije bleek er in Ankara niets te halen voor de ploeg die dit toernooi nog geen set verloren had: 3-0 (25-20, 25-22, 25-20).

Turkije stoomt de laatste jaren op richting de Europese top en mag dus blijven dromen van een beter resultaat dan de bronzen plak van twee jaar geleden. Bondscoach Giovanni Guidetti had als voormalig keuzeheer van Oranje bovendien uitstekend ingeschat waar de kansen van zijn team lagen.

Wel werden de Turksen daarbij enorm geholpen door de enorme hoeveelheid fouten van Nederland op eigen service, waarmee ze in de eerste set al zeven punten cadeau kregen. Na een succesvolle challenge kwam het thuisland na een moeizame start ineens met 14-12 voor, waarna de voorsprong niet meer uit handen werd gegeven.

De volleybalsters vieren een punt in in het duel met Turkije

Die klap dreunde nog lang na bij Oranje. Bondscoach Jamie Morrison wist met het inbrengen van de ervaren krachten Maret Balkestein-Grothues en Laura Dijkema bijna nog de tweede set te kantelen, maar na 21-21 ging het alsnog mis. "Ik weet niet wat we aan het doen waren, het was gewoon superslecht", aldus Dijkema.

Waar in de ook al matige achtste finale tegen Griekenland uiteindelijk nog een tandje bij werd geschakeld, wekte de verliezend finalist van 2015 en 2017 geen moment meer de indruk dat er nog wat reserves konden worden aangeboord.

Olympische Spelen

Tienduizend uitzinnige fans in Ankara zagen Turkije ook de derde set betrekkelijk eenvoudig winnen. "Er was geen beginnen aan", verklaarde Lonneke Slöetjes, die ploeggenote Nika Daalderop nog zag uitvallen met een blessure.

In januari moet de ploeg van Morrison er weer staan, tijdens het Europees kwalificatietoernooi voor de Spelen in Tokio. "Ik hoop dat we hiervan kunnen leren", aldus Slöetjes.

De halve finales op het EK gaan tussen Servië en Italië en Turkije en Polen. Die wedstrijden worden zaterdag gespeeld, de finale en de wedstrijd om de derde plaats zijn zondag.

Bekijk hieronder de reacties van Lonneke Slöetjes, Laura Dijkema en bondscoach Jamie Morrison:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl