KNVB gaat amateurvoetbalclubs helpen met vergroenen
De KNVB gaat alle amateurvoetbalclubs in Nederland helpen met het verduurzamen van hun sportvereniging. Per direct kunnen de clubs daar volgens de KNVB geld mee verdienen. Gemiddeld gaat het naar verwachting om een besparing van 7000 euro per vereniging per jaar. Geld dat straks extra in de sport gestopt kan worden, laat de KNVB weten aan de NOS in het eerste weekend van het nieuwe voetbalseizoen.
Overal in het land zijn voor het eerst na de zomer weer voetbalwedstrijden gespeeld. De kantine wordt weer opgestart, het frituurvet wordt weer heet en de velden moeten voor de training weer worden verlicht. Voor een voetbalclub is energie een van de grootste kostenposten. Daarom wil de KNVB de verenigingen helpen. Ook de tennis- (KNLTB) en hockeybond (KNHB) hebben zich bij het initiatief aangesloten. Ze werken samen in De Groene Club.
Marc Nipius van de Groene Club vertelt: "Elke voetbalclub kan zich aanmelden. De mensen worden dan uitgenodigd voor een bijeenkomst waar ze uitleg krijgen over het vijfstappenplan dat we hiervoor hebben ontwikkeld." Doel is de clubs te ontlasten en financieel bijstaan.
Geen tijd en kennis
Verduurzamen is goed voor het klimaat en pakt voor alle clubs financieel goed uit, stelt de KNVB. Toch lukt het tot nu toe maar weinig verenigingen om daadwerkelijk aan de slag te gaan. Voorzitter Leandro Lopes van de Rotterdamse voetbalclub Spartaan'20 weet wel hoe dat komt. Bij zijn club voetballen 900 mensen, van wie ongeveer 700 jeugdleden.
"Onze vereniging wordt gerund door vrijwilligers, allemaal mensen die dit naast hun baan doen. En mijn vakgebied is het ook niet. Ik wist bijvoorbeeld wel dat we veel stroom gebruiken, maar ik wist niet hoeveel precies met wat en wat je het beste kunt doen om die hoeveelheid naar beneden te krijgen."
Daarnaast moeten ook leveranciers worden benaderd, offertes vergeleken en subsidies en eventueel leningen worden aangevraagd. Daar hebben maar weinig vrijwilligers zin in. Ook de hoge kosten zijn een drempel.
Bij Spartaan'20 zijn ze al in zee gegaan met de Groene Club. Inmiddels zijn alle voetbalvelden voorzien van ledverlichting, net als de kantine, en er zijn waterbesparende maatregelen genomen. Tijdens de komende winterstop worden nog zo'n 180 zonnepanelen geplaatst. Alles bij elkaar gaat het om een investering van iets meer dan 120.000 euro. Een deel daarvan wordt gesubsidieerd door de gemeente, provincie Zuid-Holland en het Rijk.
Per direct geld besparen
Spartaan'20 heeft er geen lening voor hoeven afsluiten. "Wij zijn een financieel gezonde vereniging", vertelt voorzitter Lopes. "En over zes jaar hebben we de investering terugverdiend." Toch adviseert De Groene Club andere verenigingen wel om een lening af te sluiten. "Ja, want de rente en aflossingen zullen altijd lager zijn dan wat je bespaart op je energierekening. Daardoor kun je per direct geld besparen en wordt het een gezonde businesscase", legt Marc Nipius uit.
Ook kleinere maatregelen hebben zin, vertelt Nipius. "Op binnenverlichting kan een bewegingssensor, zodat lampen in de kleedkamers automatisch uitgaan. Denk ook aan deurdrangers, en de barkoeling kan doordeweeks uit met een simpele tijdschakelaar. Daarnaast: zorg voor echt groene stroom uit Nederland."
De KNVB wil verantwoordelijkheid nemen en toewerken naar een CO2-neutrale sportwereld, zegt Nipius. "We hebben een voorbeeldfunctie voor onze 1,2 miljoen leden. Bovendien: als je het niet doet voor het klimaat, doe het dan gewoon voor het geld." De kritiek dat het plan alleen werkt vanwege subsidies, wijst de KNVB van de hand. Want zonder subsidie zou de terugverdientijd voor Spartaan'20 acht jaar zijn, iets langer, maar nog steeds interessant.
"Laten we eerlijk zijn", zegt Leandro Lopes van Spartaan'20, "verduurzamen kost wel geld, dus lang niet iedereen kan doen wat een sportvereniging zo wel kan doen. Je wilt als club bovendien een voorbeeld zijn voor je leden."